DA LI STE ZNALI… Da je grad Zrenjanin u 16. veku bio ostrvo sa tvrđavom u sred velikog jezera?

Zrenjanin – Da li ste znali…?

Podelite vest

Grad ZRENJANIN je nekada bio opkoljen sa svih strana vodom, bio je utvrđen tj. imao je tvrđavu.

Na Lazarusovoj mapi iz 1526. godine ucrtan je Zrenjanin, koji se tada zvao Bečkerek, kao ostrvo! Oko njega je bilo veliko jezero, a dotok vode obezbeđivala je reka Tamiš. Otok vode iz jezera odlazio je kako u Tisu, tako i u Dunav.

Bez obzira što je ovo danas teško poverovati još postoje ostaci velikih vodenih površina, kako u samom gradu, tako i u njegovoj okolini.

Ta mesta su danas zaštićeni rezervati prirode sa bogatim biljnim i životinjskim svetom i predstavljaju poznata turistička odredišta: Specijalni rezervat prirode Carska bara – Rezervati prirode Zrenjanin.

da li ste znali 1
Akademski slikar Viorel Flora sa svojom ćerkom kraj murala bečkerečke tvrđave koji je i sam naslikao u dvorištu (Gradska bašta) u Gradskoj kući grada Zrenjanina. Autor fotografije: Miodrag Grubački

Takođe, u naseljenom mestu Melenci postoje ostaci tih velikih vodenih površina iz prošlosti. U ovom slučaju je to jezero sa lekovitim blatom gde se nalazi Banja „Rusanda“.

Autor teksta: Vojislav Cvejić

Portal volimzrenjanin.com

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

One comment

  1. mnogo toga možemo saznati i upoznati naš grad putem portala volim zrenjanin tako i ovaj da je zrenjanin bio ostrvo sa tvrdjavom koja je sa svih strana opkoljena bila vodom što nam potvrdjuju i ostaci toga banja rusand i rezervati prirode ovo je divan portal samo napred čekamo svaku novu vest i nova otkrića

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px