Taraš: Grad ulaže u školu million dinara, završava se eko-česma, skela je u funkciji, sanira se i dečije igralište!

Zrenjanin – Velika ulaganja u Taraš

Gradonačelnik u novoj poseti Tarašu: pomak u realizaciji dogovorenih aktivnosti, za pojedina pitanja neophodna i drugačija sistemska rešenja

Radnim sastankom s predstavnicima mesne zajednice, posetom hramu Svetog Velikomučenika Georgija i farmi domaćih životinja i nojeva u vlasništvu Ivana Subina, gradonačelnik Simo Salapura, sa saradnicima, danas je u Tarašu nastavio akciju “Da nam sela budu bliža”. Rezimirajući ono što je dogovoreno prethodnom prilikom, uz najavu nekih novih aktivnosti, gradonačelnik je istakao da je mesna zajednica prethodnom prilikom iskazala i želju za izgradnjom eko-česme i određenim radovima u osnovnoj školi, kao i boljim funkcionisanjem skele.

“U svim navedenim segmentima načinili smo pomak, završavaju se radovi na eko-česmi, skela je u funkciji, uz određene organizacione probleme, a grad je preuzeo obavezu da obezbedi nabavku, plovilo i finansiranje rada.

I za školu u Tarašu planiramo da uložimo sredstva u energetsku efikasnost i izdvojili smo milion dinara za zamenu stare stolarije, a naredna izdvajanja biće za sanaciju oluka i dimnjaka.

Dat je nalog i za sanaciju dečjeg igrališta i očekujemo da će biti realizovan u naredne dve nedelje. Na problemima koji su van direktne ingerencije lokalne samouprave samo zajednički možemo da nešto učinimo i u tom pravcu nastavljamo saradnju s mesnom zajednicom”, prokomentarisao je današnju posetu gradonačelnik.

Predsednik Saveta MZ Taraš Milorad Krstin ističe da je od prethodne posete gradonačelnika i saradnika ostvaren napredak u realizaciji nekih aktivnosti, ali da, generalno, problem predstavlja zakonska regulativa koja usporava ili komplikuje završetak poslova koji su bitni za Taraš.

“Značio bi nam završetak atarskog puta od sela do raskrsnice s državnim putem Melenci-Kumane, čekamo dozvolu za priključenje na gasnu mrežu, što je u ingerenciji JP “Srbijagas”, rešavamo imovinsko-pravne odnose i sudski spor oko zadružnog doma, radi se na održavanju groblja, jer nam je namera da to prepustimo “Čistoći i zelenilu”. Problem je prisutan i u vezi s radom skele na Tisi, koja više ne može da se vozi uz pomoć sajle, već brodom, jer boravak kapetana koji upravlja brodom nije u skladu s potrebama poljoprivrednika. Imamo još nekih nerešenih pitanja, za koja verujem da će, uz angažovanje gradonačelnika i njegovih saradnika, u narednom periodu biti regulisana i generalno, može se reći da sada sve to ide puno bolje nego u nekim ranijim periodima”, kazao je Krstin.

Taraš je poznat kao “Evropsko selo roda” i letos je bio domaćin predstavnicima tamošnjih sela roda iz osam evropskih država. Grad Zrenjanin pomogao je organizaciju tog skupa, koji je predstavio Taraš i njegove potencijale u lepom svetlu. U toku su pripreme za već tradicionalnu manifestaciju, ovogodišnje izdanje “Dana taraških roda”, a uz taj brend, u Tarašu egzistiraju proizvođači vina, organskog povrća, a podižu se i nove farme.
 
Ivan Subin, sa suprugom i četvoro dece, živi u Zrenjaninu, ali je srcem i imanjem svakodnevno u Tarašu. Pre četiri godine, na obodu sela podigao je farmu na kojoj uzgaja 400 ovaca, živinu, svinje, magarce, ponije, ali i nojeve i emue, bavi se i pčelarstvom i planira da farmu širi i dalje.
“Svake godine nabavimo i neku novu vrstu, počelo je iz dečje ljubavi prema životinjama i našom željom da imaju jedinstven prostor za dolazak i igru. Farma sada već predstavlja i izvor prihoda i donosi sredstva za nova ulaganja. Svaki početak za male poljoprivrednike je težak, smatram da i država akcenat treba da da upravo na mladima u poljoprivredi, jer bez sela ne može država da opstane. Sve je veća potražnja i za domaćim proizvodima, za zdravom hranom, a da bi se ostvario neki profit potrebno je mnogo truda i zalaganja – ističe Subin.   

Izvor: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px