Gomex vas poziva da posetite izložbu

Zrenjanin - Gomex

Izložba pod nazivom „Intimni prostori Mirjane Nikolić Pećinar“ otvorena je u Salonu zrenjaninskog muzeja u sredu, 6. septembra, u 19 časova. U okviru izložbe predstavljeno je 46 radova u vlasništvu Narodnog muzeja Zrenjanin, Savremene galerije Zrenjanin i Milice Ivković (kćeri autorke).

Izložba je simbolično otvorena na dan kada je pre sto godina, u Sarajevu, rođena slikarka Mirjana Nikolić Pećinar, obeležavajući ujedno sedamdeset godina od njenog prvog predstavljanja zrenjaninskoj publici.

Autorka je osnovnu školu i gimnaziju završila u tadašnjem Velikom Bečkereku / Petrovgradu, kao i slikarski kurs kod Vase Pomorišca i Stojana Trumića. Potom odlazi u Beograd gde diplomira na Akademiji likovnih umetnosti 1951. godine u klasi prof. Nedeljka Gvozdenovića kod koga će 1953. završiti i specijalizaciju. Iste godine izlaže po prvi put u Zrenjaninu, kome će se često vraćati.

Njena kćerka, Milica Ivković, ispunila je majčinu želju da nakon smrti deo njenih slika bude poklonjen Narodnom muzeju Zrenjanin (što je realizovano 2019. godine), a na samom otvaranju se u svoje, ali i u ime svoje majke, zahvalila svima koji su došli, koji su učestvovali i dali svoj doprinos.

Posebno se zahvalila Oliveri Skoko, čija je to bila inicijativa i koja je uložila ogromnu energiju da bi napravila ovu veličanstvenu izložbu.

Izložbom u Narodnom muzeju Zrenjanin, Mirjana Nikolić Pećinar se na neki način vraća na početnu stanicu; u grad svog detinjstva, odrastanja, školovanja. Autor izložbe i kataloga je Olivera Skoko, viša kustoskinja-istoričarka umetnosti. Realizaciju izložbe je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije. Projekat je pomogla kompanija Gomex.

Izložba traje do 6. novembra 2023. godine.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022