Kompanija Gomex nastavlja sa podrškom obolelima od cistične fibroze

Zrenjanin – Gomex

Podelite vest

Udruženje za pomoć i podršku osobama sa cističnom fibrozom organizovalo je prvu regionalnu konferenciju namenjenu lekarima i medicinskom osoblju, gde je tema bila upravo ova retka bolest. Kompanija Gomex, koja je od samog početka uz Udruženje za pomoć i podršku osobama sa cističnom fibrozom, podržala je organizaciju pomenutog događaja. Konferencija je održana u sredu, 9. novembra, u Domu garde Topčider, sa početkom u 11h.

Posle nekoliko okruglih stolova i seminara, ove godine je Udruženje uspelo da organizuje prvu regionalnu konferenciju za edukaciju medicinskog osoblja. Na konferenciji su predstavljeni revolucionarni pomaci u medicinskim tretmanima i prezentovani različiti pristupi u lečenju obolelih od cistične fibroze. U okviru konferencije, održana je i radionica koja je bila posvećena obuci vaspitača iz predškolskih ustanova u kojima borave najmlađi borci. Konferenciji su prisustvovali: ministarka zdravlja Danica Grujičić, direktorka RFZO Sanja Radojević Škorić, ministar posvete Branko Ružić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i soc. pitanja Nikola Selaković, pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, kao i mnogi drugi eminentni stručnjaci u polju lečenja obolelih od cistične fibroze iz zemlje i inostranstva.

Cistična fibroza je retka, nasledna bolest, koja napada više organa, a najviše problema izaziva u plućima, crevima, jetri i pankreasu. U pitanju je bolest koja nije zarazna i ne može se preneti sa jednog deteta na drugo. Cistična fibroza pogađa jedno od dve i po do tri i po hiljade novorođene dece. Bolest je prouzrokovana mutacijom na genu. Kod većine obolelih prvi simptomi se javljaju tokom prve dve godine života. Simptomi i težina bolesti značajno variraju, od osobe do osobe.

Konferencija je bila spoj korisnih informacija, umrežavanja lekara, pacijenata i udruženja pacijenata. Srbija je prva država u regionu koja je svojim pacijentima omogućila novu terapiju. Lek Trikafta je novi lek koji je izmenio tok bolesti, naročito kod dece, a neki pacijenti su i skinuti sa liste za transplantaciju. Bez ovog leka, prosečan životni vek obolelih iznosio je 25 godina. U ovom trenutku, najsavremeniju terapiju dobija četrnaestoro dece i četrnaestoro odraslih.

U susret Danu obolelih od cistične fibroze, koji se obeležava 21. novembra, ovaj mesec je u duhu širenja svesti o toj retkoj bolesti.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022