Kompanija Gomex nastavlja sa podrškom obolelima od cistične fibroze

Zrenjanin – Gomex

Podelite vest

Udruženje za pomoć i podršku osobama sa cističnom fibrozom organizovalo je prvu regionalnu konferenciju namenjenu lekarima i medicinskom osoblju, gde je tema bila upravo ova retka bolest. Kompanija Gomex, koja je od samog početka uz Udruženje za pomoć i podršku osobama sa cističnom fibrozom, podržala je organizaciju pomenutog događaja. Konferencija je održana u sredu, 9. novembra, u Domu garde Topčider, sa početkom u 11h.

Posle nekoliko okruglih stolova i seminara, ove godine je Udruženje uspelo da organizuje prvu regionalnu konferenciju za edukaciju medicinskog osoblja. Na konferenciji su predstavljeni revolucionarni pomaci u medicinskim tretmanima i prezentovani različiti pristupi u lečenju obolelih od cistične fibroze. U okviru konferencije, održana je i radionica koja je bila posvećena obuci vaspitača iz predškolskih ustanova u kojima borave najmlađi borci. Konferenciji su prisustvovali: ministarka zdravlja Danica Grujičić, direktorka RFZO Sanja Radojević Škorić, ministar posvete Branko Ružić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i soc. pitanja Nikola Selaković, pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, kao i mnogi drugi eminentni stručnjaci u polju lečenja obolelih od cistične fibroze iz zemlje i inostranstva.

Cistična fibroza je retka, nasledna bolest, koja napada više organa, a najviše problema izaziva u plućima, crevima, jetri i pankreasu. U pitanju je bolest koja nije zarazna i ne može se preneti sa jednog deteta na drugo. Cistična fibroza pogađa jedno od dve i po do tri i po hiljade novorođene dece. Bolest je prouzrokovana mutacijom na genu. Kod većine obolelih prvi simptomi se javljaju tokom prve dve godine života. Simptomi i težina bolesti značajno variraju, od osobe do osobe.

Konferencija je bila spoj korisnih informacija, umrežavanja lekara, pacijenata i udruženja pacijenata. Srbija je prva država u regionu koja je svojim pacijentima omogućila novu terapiju. Lek Trikafta je novi lek koji je izmenio tok bolesti, naročito kod dece, a neki pacijenti su i skinuti sa liste za transplantaciju. Bez ovog leka, prosečan životni vek obolelih iznosio je 25 godina. U ovom trenutku, najsavremeniju terapiju dobija četrnaestoro dece i četrnaestoro odraslih.

U susret Danu obolelih od cistične fibroze, koji se obeležava 21. novembra, ovaj mesec je u duhu širenja svesti o toj retkoj bolesti.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px