Godinu dana od početka aktivnosti “Da nam sela budu bliža”: gradonačelnik u novoj poseti Farkaždinu

Farkaždin – Da nam sela budu bliža

U nastavku aktivnosti “Da nam sela budu bliža” gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, sa saradnicima, posetio je juče Farkaždin.

Četvrti obilazak sela u novom ciklusu iskorišćen je za razgovor s predstavnicima mesne zajednice i posetu domaćinstvu Stojadina Spasića, poljoprivrednog proizvođača iz tog mesta.

Tačno godinu dana od početka ove aktivnosti (4. maja 2022. godine organizovana je poseta Aradcu), uz posete svim naseljenim mestima, dogovore i planove o narednim koracima, isticanja primera dobre prakse u selima i ukazivanja na probleme, gradonačelnik je i danas rekao da je na ovaj način sveobuhvatno sagledano funkcionisanje naseljenih mesta, uz drugačiji pristup planiranju i određivanju prioriteta u svakom od njih.

“Nešto manje od godinu dana od prethodne posete Farkaždinu danas smo opet u ovom mestu i iza nas su značajne investicije za ovu mesnu zajednicu. Asfaltirano je oko 500 metara ulica, urađen nov trotoar duž glavnog puta, pešačke staze u centru, u parku, oko škole i crkve, izbušen je nov bunar u cilju poboljšanja vodosnabdevanja, očišćena deponija i nabavljeni novi kontejneri za potrebe škole i mesne zajednice, a ono što posebno raduje je da je otvorena vrtićka grupa sa dvadesetoro dece pri osnovnoj školi i da je obnovljen rad kulturno-umetničkog društva, u koje je uključeno oko 40 dece.

Sve to pokazuje da Farkaždin živi, a u njemu su i uzorni domaćini, koje takođe posećujemo”, rekao je gradonačelnik nakon obilaska poljoprivrednog gazdinstva Stojadina Spasića. Između ostalog, od njega je čuo i da ga, tokom vikenda, posećuju gosti iz Beograda i kupuju sveže mleko.

Ovaj poljoprivrednik, koji se bavi ratarstvom i stočarstvom, gaji osamdeset grla stoke, od kojih su polovina mlečne junice.

“Dnevno proizvodimo oko osam stotina litara mleka i isporučujemo ga somborskoj mlekari, s kojom imamo dugogodišnju korektnu saradnju.

Otkupna cena varira, ali za sada ne razmišljamo o promeni delatnosti. Dosta zavisimo i od stočne hrane, s obzirom da stoku gajimo isključivo u zatvorenim uslovima.

Dobijamo subvencije na osnovu broja muznih grla, kao i za svaku junicu koja se oteli. Nama, stočarima, svaki dinar dobro dođe”, ističe ovaj proizvođač. 

Predsednik Saveta MZ Farkaždin Ljubiša Tuba kaže da je od prethodne posete gradonačelnika realizovano dosta aktivnosti u selu, možda i najviše do sada u toku samo jedne godine, da su u selu zadovoljni akcijom “Da nam sela budu bliža” i otvorenom saradnjom s lokalnom samoupravom.

“Ono što su nam najveće potrebe, o čemu smo takođe razgovarali s gradonačelnikom i saradnicima, jeste renoviranje Doma kulture i postavljanje “ležećih policajaca” u blizini škole, zbog velike frekvencije saobraćaja na državnom putu kroz selo. Dom kulture nam je neophodan zbog aktivnosti nekoliko udruženja koja imamo, žena, penzionera, lovaca, folklora”, objašnjava Tuba.

Zajedno s gradonačelnikom, u poseti Farkaždinu danas su bili zamenik Saša Santovac, pomoćnik Rajko Kapelan, član Gradskog veća Marinel Mendrea, načelnica Odeljenja za privredu Gradske uprave Jelena Travar Miljević i rukovodioci javnih komunalnih preduzeća  “Čistoća i zelenilo” i “Vodovod i kanalizacija”. Akcija “Da nam sela budu bliža” nastavlja se posetom Tarašu.

Izvor: zrenjanin.rs

Град Зрењанин је суфинансирао пројекат „За град који волимо“ а ставови у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Града Зрењанина.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px