„Giga pravi more“, lutkarska predstava po pripoveci Jasminke Petrović u NP “Toša Jovanović”

Zrenjanin – NP „Toša Jovanović“

Na Lutkarskoj sceni NP „Toša Jovanović“ u toku su probe za predstavu „Giga pravi more“ po pripoveci Jasminke Petrović, u režiji i dramatizaciji Milje Mazarak Marinkov i Dunje Matić. Priča o dečaku Gigi koji svom prijatelju Cvrčku pravi more, namenjena je deci starijoj od sedam godina.

– Čim sam prvi put pročitala priču znala sam da ne mogu da je pustim tek tako. Između Jasminkine priče „Giga pravi more“ i mene dogodilo se istant prepoznavanje i ljubav na prvi pogled. Dakle, odluka odnosno inspiracija nije došla iz glave i racija već direktno iz duše i srca: sama poetika priče, likovi, njihovi intimni svetovi, najkompleksnije dubinske emocije i mnogobrojne tanane niti koje čine ovu malu a veliku priču ispričanu iz vizure dece, samo su neki od elemenata zbog kojih sam se zaljubila u ovu priču. Naravno, odmah zatim tu je i svest o značaju i aktuelnosti okolnosti i konteksta u kojem se priča dešava kao i Jasminkin prevashodno iskren, hrabar i direktan pristup velikim i važnim temama lišen suvišne filozofije koji me je takođe osvojio.

„Giga pravi more“ je pravi biser i malo remek-delo velike priče u mikrokosmosu dečjeg sveta i ne prestaje da me iz dana u dan jednako oduševljava i pokreće isto kao i nakon prvog susreta, kaže rediteljka Mazarak Marinkov.

Ova predstava nije zamišljena kao predstava koja bilo koga treba da nauči bilo šta.

Ovo je predstava koja ima cilj da probudi i da odobrenje na osećanje svih emocija: i bolnih i tužnih kao i onih radosnih, ali i na ponekad istovremeno osećanje i jednih i drugih – za šta smatram da je veći cilj od bilo kojeg učenja, pogotovo danas.

Da je ovo predstava i za roditelje, te da će ih upravo ona podsetiti na one vrednosti koje su nam danas preko potrebne, rediteljka zaključuje sa napomenom.

– Tu bih pre svega pomenula empatiju, praštanje, razumevanje, otvorenost, hrabrost, razumevanje ali i podsećanje na to koliko su sva ljudska bića neverovatno jaka i sposobna da noseći se sa strahom, bolom i gubicima idu napred.

Predstava „Giga pravi more“ imaće premijeru 20. i 21. juna.

AUTORSKA EKIPA PREDSTAVE:

Dramatizacija teksta: Dunja Matić
Režija: Milja Mazarak Marinkov
Dramaturškinja: Dunja Matić
Total dizajn: Blagovesta Vasileva
Kompozicija: Draško Adžić
Dizajn svetla: Nikola Marinkov
Igraju: Predrag Grujić, Nataša Milišić, Danilo Mihnjević
Inspicijentkinja i suflerka: Aleksandra Šalamon

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px