Franz Liszt Fest – Festival mladih talenata u Kaštelu Ečka od 9. do 13. avgusta

Posetili smo "Kaštel" Ečka gde su u toku Poslednje "pripreme" za ovogodišnji Franz Liszt Fest

Franz Liszt fest Ečka

Franz Liszt Fest je festival mladih talenata u klasičnoj muzici koji se ove godine održava od 9 do 13. avgusta u Kaštelu Ečka nadomak Zrenjanina.

Vlastelin Lukač Lazar kupio je na licitaciji pustaru Ečku 1781. godine i tu izgradio crkvu i osnovao naselje za svoje podanike. Dvorac „Kaštel“ početkom XIX veka podigao je Lukin sin, Agošton Lazar i on je najzaslužniji za njegovo otvaranje avgusta 1820. godine. Na svečanom otvaranju svirao je Franc List, tada devetogodišnji dečak, kasnije slavni kompozitor. Otvaranju je prisustvovao i čuveni grof Esterhazi, najbogatiji i najugledniji vlastelin u Ugarskoj.

U čast slavnog mađarskog pijaniste i kompozitora Franca Lista (Franz Liszt) ove godine u Kastelu Ečka na čijem otvaranju je, po legendi, mladi kompozitor svirao, organizujemo Franc List Festival – festival mladih talenata u klasičnoj muzici.

franc list fest ecka 2021 002
Franz Liszt fest Ečka

Ovogodišnji festival traje 5 dana i sastoji se iz dva dela:

1. Mentorskog programa u okviru kojeg mladi talenti imaju priliku da rade sa jednom od naših najpoznatijih pijanistkinja Ritom Kinkom kao mentorom i brojnim drugim predavačima koji će održati radionice o javnom nastupu, tehnikama snimanja klavira, korepeticiji i kamernom muziciranju, interpretaciji i odnosu sa medijima i na mnoge druge teme.

franc list fest ecka 2021 009
Franz Liszt fest Ečka
franc list fest ecka 2021 005
Franz Liszt fest Ečka

Izbor kandidata vrši tročlana komisija u sastavu:
Rita Kinka, pijanistkinja
Roman Bugar, direktor Vojvođanskog simfonijskog orkestra, čelnik Zrenjaninske filharmonije i koorganizator Franc List festivala
Robert Čoban, predsednik Color Press Group i koorganizator Franc List festivala.

franc list fest ecka 2021 008
Zrenjaninka Doroteja Ćirić
franc list fest ecka 2021 010
Franz Liszt fest Ečka
koncert
Zrenjaninka Doroteja Ćirić

2 Revijelnog programa– polaznici poslednjeg dana muzičkog festvala imaju revijalni koncert sa Ritom Kinkom i Zrenjaninskim kamernim orkestrom.

Projekat realizuje udruženje HBO COLOR MEDIA EVENTS, a sufinansiraju ga MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA, donatori i sponzori.

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px