Posetili smo "Kaštel" Ečka gde su u toku Poslednje "pripreme" za ovogodišnji Franz Liszt Fest

Franz Liszt fest Ečka

Franz Liszt Fest je festival mladih talenata u klasičnoj muzici koji se ove godine održava od 9 do 13. avgusta u Kaštelu Ečka nadomak Zrenjanina.

Vlastelin Lukač Lazar kupio je na licitaciji pustaru Ečku 1781. godine i tu izgradio crkvu i osnovao naselje za svoje podanike. Dvorac „Kaštel“ početkom XIX veka podigao je Lukin sin, Agošton Lazar i on je najzaslužniji za njegovo otvaranje avgusta 1820. godine. Na svečanom otvaranju svirao je Franc List, tada devetogodišnji dečak, kasnije slavni kompozitor. Otvaranju je prisustvovao i čuveni grof Esterhazi, najbogatiji i najugledniji vlastelin u Ugarskoj.

U čast slavnog mađarskog pijaniste i kompozitora Franca Lista (Franz Liszt) ove godine u Kastelu Ečka na čijem otvaranju je, po legendi, mladi kompozitor svirao, organizujemo Franc List Festival – festival mladih talenata u klasičnoj muzici.

franc list fest ecka 2021 002
Franz Liszt fest Ečka

Ovogodišnji festival traje 5 dana i sastoji se iz dva dela:

1. Mentorskog programa u okviru kojeg mladi talenti imaju priliku da rade sa jednom od naših najpoznatijih pijanistkinja Ritom Kinkom kao mentorom i brojnim drugim predavačima koji će održati radionice o javnom nastupu, tehnikama snimanja klavira, korepeticiji i kamernom muziciranju, interpretaciji i odnosu sa medijima i na mnoge druge teme.

franc list fest ecka 2021 009
Franz Liszt fest Ečka
franc list fest ecka 2021 005
Franz Liszt fest Ečka

Izbor kandidata vrši tročlana komisija u sastavu:
Rita Kinka, pijanistkinja
Roman Bugar, direktor Vojvođanskog simfonijskog orkestra, čelnik Zrenjaninske filharmonije i koorganizator Franc List festivala
Robert Čoban, predsednik Color Press Group i koorganizator Franc List festivala.

franc list fest ecka 2021 008
Zrenjaninka Doroteja Ćirić
franc list fest ecka 2021 010
Franz Liszt fest Ečka
koncert
Zrenjaninka Doroteja Ćirić

2 Revijelnog programa– polaznici poslednjeg dana muzičkog festvala imaju revijalni koncert sa Ritom Kinkom i Zrenjaninskim kamernim orkestrom.

Projekat realizuje udruženje HBO COLOR MEDIA EVENTS, a sufinansiraju ga MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA, donatori i sponzori.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *