Fotografije zrenjaninskih grafita koje možda ne primećujete…

Fotografije zrenjaninski grafita koje krase fasade pojedinih objekata

GRAFITI ZRENJANIN

Da li grafiti izlaze iz mode? Sudeći po onima oslikanim na zgradi Vojvođanske banke, inače jednom od omiljenih mesta za zrenjaninske grafitaše, grafiti se još drže.

Istina, malo su drugačiji u odnosu na neke koji su nastajali pre dve decenije.

grafiti zrenjanin 002
GRAFITI ZRENJANINA
grafiti zrenjanin 2 003
GRAFITI ZRENJANINA

-Grafiti su dugo tretirani kao vandalizam, ali poslednju deceniju – dve postali su društveno prihvaćeniji – kaže za portal zrenjaninski.com akademski slikar Rastko Stefanović, jedan od „odgovornih“ za nekadašnju akciju pod nazivom „Kontrolisano ludilo“.

„Kontrolisano ludilo“ bila je kampanja oslikavanja grafita, koju je od 2006. pa narednih nekoliko godina vodila Umetnička asoscijacija, u saradnji sa Kulturnim centrom Zrenjanina. Tada su grafitima, koje su radili umetnici iz cele Srbije, oslikani nadvožnjak na Bagljašu i Gradski stadion.

U svom izvornom značenju grafiti su obavezno sadržavali poruku. Grafitom se izražavao stav umetnika, poruka, kritika, skrivena ironija… Danas se to značenje izgubilo, odnosno, prema mišljenju Stefanovića, potisnuto je u korist estetskog.

grafiti zrenjanin 017
GRAFITI ZRENJANINA

-Koliko mogu da primetim, danas grafiti dominatno imaju estetski smisao, poruku su izgubili. Ako je nešto i ispisano, nečitljivo je. Graftima se današnje generacije ne izražavaju, jer izražavanje prosto nije kul. Estetika je prevagnula. O tome nemam mišljenje, generacije se razlikuju i svaka ima svoje preferencije. Primećujem da po našem gradu, ali i u drugim gradovima, ima sve više murala. Baš o tome govorim. Estetika je prevagnula nad porukom – zaključuje Rastko Stefanović.

grafiti zrenjanin 2 008
GRAFITI ZRENJANINA
grafiti zrenjanin 2 006
GRAFITI ZRENJANINA
Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022