U subotu Festival tradicionalnih instrumenata „Rog Banata“

Zrenjanin - ROG BANATA

13. novembar 2021. 18h, Salon Nardonog muzeja Zrenjanin

U subotu će biti održan Festival tradicionalnih instrumenata „Rog Banata“ koji već treću godinu za redom organizuje Udruženje građana „Banatske Gajde“ iz Zrenjanina.

Cilj festivala je predstavljanje izvornih instrumenata u svom originalnom obliku. Za odabir učesnika najvažnija je izvornost kako u muziciranju, tako i u samom nastupu (nošnji). Iz tog razloga svake godine festival isprati i stručna javnost, redovni gosti su profesori sa fakulteta u Beogradu i Novom Sadu i stručni saradnici SANU.

Festival ima i edukativni karakter, pošto je pored sviranja deo programa i teorijsko predstavljanje instrumenata (karakteristike, način izrade, namena).

Festival je međunarodni, a ove godine u fokusu je Makedonija. Dolaze učenici i profesori iz Državnog muzičko-baletskog centra „Ilija Nikolovski – Luj“ u Skoplju, odsek za tradicionalnu muziku i igru. Publika će imati priliku i da se upozna sa više tradicionalnih mađarskih, rumunskih i rusinskih instrumenata. Naravno, biće predstavljeni i srpski instumenti, na prvom mestu troglasne vojvođanske gajde.

Udruženje građana „Banatske Gajde“ iz Zrenjanina već dugi niz godina radi na edukaciji i promociji narodnog stvaralaštva Srbije, sa posebnim naglaskom na Banat.

U okviru ovog Udruženja postoji i izvorna pevačka grupa „Seferini“ koja neguje izvornu pesmu Srba starosedelaca Banata. U okviru svog rada Udruženje organizuje radionice na koje dolaze studenti sa etnomuzikoloških smerova Fakulteta muzičkih umetnosti iz Beograda i Novog Sada.

Pokrovitelj festivala je Grad Zrenjanin.

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022