U petak počinje peti Međunarodni festival tradicionalnih instrumenata – „Rog Banata“

Zrenjanin - Rog Banata

U petak, 29. septembra u Kulturnom centru Zrenjanina biće  održan  peti festival  tradicionalnih instrumenata „Rog Banata“. Nastupi muzičara počinju u 19.30 časova na Velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina. Prema  festivalskoj satnici od 17 časova u Muzičkoj školi „Josif Marinković“ održaće se edukativna radionica posvećena tradicionalnim instrumetnima. Festival je revijalnog karaktera, organizuje se u tri festivalska dana u tri grada – Vršcu, Zrenjaninu i Novom Sadu. Organizator festivala je  udruženje „Banatske gajde“ koje u saradnji sa  Kulturni centarom organizuje zrenjaninski večernji (festivalski)  program.

Pokrovitelji festivala su  Grad Zrenjanin i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Ulaz je slobodan.

Tri festivalska dana, tri grada, nastupi izvođača na tradicionalnim instrumentima, radionice…

Trodnevni međunarodni festival tradicionalnih instrumenata „Rog Banata“ koji se bavi očuvanjem, prezentacijom,  interpretacijom (tradicionalne) muzike i igre koji čine važan deo nematerijalnog kulturnog nasleđa, biće održan od 28. do 30. septembra u Vršcu, Zrenjaninu i Novom Sadu nastupom umetnika – izvođača na tradicionalnim instrumentima,  folklornih grupa i organizacijom edukativnih radionica.

Ove godine festival  će ugostiti profesore, izvođače, svirače, graditelje starih instrumenata i etnomuzikologe iz Španije, Belorusije, Slovačke, Mađarske, Rumunije i Srbije.

Prvog festivalskog dana – 28. septembra,  učesnici festivala nastupiće u Gradskom muzeju u Vršcu. Radionica će se održati od 17 časova a koncert zvaničnog dela programa počinje u 19 časova.

rog banata zrenjanin
Vanja Ilijev

U petak, 29. septembra, drugog dana festivala, zrenjaninska publika će imati priliku kako na radionicama od 17 časova koje će se održati u Muzičkoj školi „Josif Marinković“ tako i na zvaničnom muzičkom programu od 19.30. u Velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina da pogleda nastup umetnika i doživi zvukove tradicionalnih instrumenta.

Trećeg dana festivalski program se održava u  Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu od 19 časova u saradnji sa festivalom nošnji i oglavlja „Biserna grana“  Kulturnog centra iz Futoga.

Učesnici programa/gosti festivala:

Sergi Llena (Španija) – profesor trube, koji je  skoro dve decenije posvetio izučavanju i prezentovanju tradicionalnih duvačkih instrumenata, među kojima na prvom mestu nekoliko tipova gajdi iz Španije. Napisao je četiri knjige o tradicionalnim instrumentima, i takođe, izrađuje gajde.

– Vital Voranau (Belorusija) – svirač i graditelj beloruskih gajdi-duda. Organizator prvog međunarodnog festivala gajdaša u Belorusiji. Napisao je dve knjige o gajdama, i prezentije ih po celom svetu.
Andrej Veleslav Babiar (Slovačka) – etnomuzikolog, svirač na više tradicionalnih instrumenata, predavač.
Dobos Levente (Mađarska) – profesor muzike i svirač na mađarskim gajdama i drugim tradicionalnim instrumentima
Lavinius Nikolaevic (Rumunija) – profesor dr na fakultetu u Temišvaru. Između ostalog, predaje i tradicionalne instrumente Rumunije.

– Dalibor Todorović (Srbija) – nosilac majstorkog pisma za tradicionalno sviranje na svirali sa Golije. Programski direktor takmičenja frulaša u Prislonici.
– Ognjen Ognjanović (Srbija) – svirač na velikim troglasnim vojvođanskim gajdama. Osnivač Velikog narodnog orkestra“Gajde“ u Bačkoj Palanci i prezentera srpskih gajdi.
– Vanja Ilijev (Srbija) – strukovni vaspitač za tradicionalne igre, folklorni pedagog i svirač na više tradicionalnih instrumenata.

Festival organizuje UG „Banatske gajde“ u saradnji sa Narodnim muzejom iz Vršca, Kulturnim centrom Zrenjanina,  Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada, Kulturnim centrom iz Futoga i Muzičkom školom „Josif Marinković“ iz Zrenjanina. Pokrovitelji festivala su: Grad Zrenjanin i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Vanja Ilijev  osnivač  udruženja «Banatske gajde» povodom festivala,  (festivalskim) ciljevima i o tradicionalnim instrumetima naveo je sledeće:

„Tradicionalna muzika i njen neizostavni deo, tradicionalni instrumenti, čine važan deo nematerijalnog kulturnog nasleđa svakog naroda. Još jedan element, narodna igra, čine celinu koja se danas na sceni vidi i prezentuje. Na žalost, zbog kompleksnosti tradicionalni muzički isntrumenti, već više od pola veka gube, ili su izgubili bitku, sa instrumentima, tehnički savršenijim, i manje osetljivim na atmosferske i druge uticaje. Tako da danas gotovo u potpunosti, pratnju folklornih ansambala, vrše instrumenti novijeg doba, a najvećim delom, harmonika, koja se može podvesti pod narodni, ali nikako tradicionalni instrument.“

Iz svih navedenih razloga, Vanja Ilijev, kao prezenter i sirač na tradicionalnim instrumentima, i osnivač UG „ Banatske gajde“ u Zrenjaninu, 2018. godine pokreće Festival tradicionalnih instrumenata „Rog Vanata“. „Festival osim prezentovanja i promovisanja starih tradicionalnih instrumetima sa dugom istorijom  poput gajdi, njenjara, fujara, drombulja, samica, panove frule, veliku pažnju poklanja i radionicama na kojima se, posebno mladi, mogu bliže upoznati sa sviračima – umetnicima i samom instrumentima. Spram zadatih tema i ciljeva svake godine, na festival se pozivaju učesnici. Što osigurava kvalitet, i ostvarenje tih ciljeva.“ – zaključuje Ilijev.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px