3 dana uživanja uz XII Festival stripa Stripolis 2021, 17-19. septembar Kulturni centar

XII Festival stripa Stripolis - Kulturni centar Zrenjanina od 17. do 19. septembra

XII  Festival stripa “Stripolis” biće održan od 17. do 19. septembra 2021. godine u Zrenjaninu.

Gosti festivala će biti: Boris Stanić strip crtač iz Pančeva, Danilo Milošev-Wostok strip crtač iz Vršca i Miloš Tomić filmski i video umetnik iz Beograda

U petak u 19:00h.  je planirano otvaranje izložbe  “Svet u oblačićma”. Izložbu će otvoriti gospodin Stanislas Pjere, savetnik za kulturu Francuske ambasade i direktor Francuskog instituta. Na otvranju će biti prisutna i gospođa Katrin Fodri, ataše za kulturu Francuskog instituta. Ovaj strip projekat realizovan je u saradnji sa Ambasadom Francuske u Srbiji, Narodnom Bibliotekom Srbije i KomunikArt-om.

Crtači crtaju pred publikom i za publiku (svaki posetilac festivala dobiće na poklon željeni crtež omiljenog strip junaka)

Peđa Figure –  umetničko zanatska radionica Predrag i Nenad, ručna izrada kolekcionarskih istorijskih figura, i prodaja novih i polovnih filmskih i stripskih igračaka, akcionih i kolkekcionarskih figura Iz štampe po običaju izlazi novi trinaesti po redu broj časopisa “Stripolis” gde će biti predstavljeni radovi alternativne i andergraund strip-scene iz regiona.

Subota, 18.09.2021. u 20:00 h. je predviđen razgovor sa gostima festivala Borisom Stanićem i Danilom Miloševim – Wostokom Posle razgovora gosti će crtati za publiku.

stripolis zrenjanin 2021s

Štamparija „Diginet“ će raditi sito-štampu na tkaninama kao što su majice, platnene torbe i ostalo, tako da posetioci koji su zainteresovani mogu sa sobom poneti iste i na licu mesta odštampati logo znak Stripolisa.

Peđa Figure –  umetničko zanatska radionica Predrag i Nenad, ručna izrada kolekcionarskih istorijskih figura, i prodaja novih i polovnih filmskih i stripskih igračaka, akcionih i kolkekcionarskih figura Iz štampe po običaju izlazi novi trinaesti po redu broj časopisa “Stripolis” gde će biti predstavljeni radovi alternativne i andergraund strip-scene iz regiona.

festival stripolis zrenjanin 2020 001
Detalj sa prošlogodišnjeg "Stripoisa"
festival stripolis zrenjanin 2020 017
Detalj sa prošlogodišnjeg "Stripoisa"

Nedelja, 19.09.2021. 10.00 h. Projekcije animiranih i igranih filmova koji su rađeni po poznatim strip serijalima

Boris Stanić o sebi – Rođen u Pančevu 25. aprila 1984. godina, gde i danas živim i crtam stripove. Završio sam slikartsvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Objavio sam 5 knjiga stripova, a šesta – Anahoreta, prema pripovetkama Milete Jakšića je u pripremi. 2020. Grafička novela Đogul tiranin, samostalno izdanje 2015. Grafička novela Atentat – s one strane patnje, Besna kobila Beograd 2015. Grafička novela Radosav 2 – hrastovo lišće, Komiko Novi Sad 2012. Zbirka kratkih stripova Blatište, Elektrika Pančevo 2012. Grafička novela  Radosav – poranna mgla, Centrala Poznanj Poljska 2011…

Danilo Milošev-Wostok – je rođen 12. Septembra 1963. u Vršcu. Već više od tri decenije bavi se pisanjem i crtanjem stripova koji su mu objavljivani u mnogobrojnim publikacijama u zemlji i inostranstvu (Strip serijal “Robusto!!!” je objavljen u Americi, strip knjiga “Daddy where are you?” u Engleskoj, objavio je više od 400 tabli svojih stripova u hrvatsko časopisu “Komikaze”, itd). Osim stripa bavi se i muzikom u okviru porodičnog parodijskog projekta “Tehno Muda”, slikarstvom (do sada je imao 3 samostalne izložbe), filmom (od 1997. do danas snimio je preko 50 low-fi filmova i spotova) bavi se i pisanjem tekstova za sopstveni blog, kao i izdavanjem sopstvenog fanzina “Krpelj”.

PRIJAVA ZA RADIONICU: U okviru  festivala  „STRIPOLIS“  održaće se radionica  Stop-Motion Animacije koju će voditi poznati video i filmski umetnik  Miloš Tomić . Radionica je zakazana za petak, 17. septembar sa početkom u 10 časova u prostoru Kulturnog centra Zrenjanina.

Pozivaju se svi zainteresovani sugrađani i sugrađanke, svih generacija, da se prijave za učešće do 17. septembra na  e-mail Kulturnog centra Zrenjanina: kczr@kczr. org  

Organizator festivala i izdavač časopisa “Stripolis” je Kulturni centar Zrenjanina u saradnji sa autorom projekta mr Brankom Đukićem, pokrovitelj festivala je Grad Zrenjanin i Pokrajinski sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Miloš Tomić – (1976, Beograd, Srbija) diplomirao je filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti 2001. u klasi profesora Miše Radivojevića. Magistrirao je na filmskoj akademiji FAMU u Pragu 2006, na Odseku multimedijalne animacije u klasi profesora Petra Skale, a 2013. i doktorirao na FAMU s tezom „Dragocenost odbačenih predmeta – đubreta, kao materijala za film, animaciju, fotografiju…”. Jedan je od osnivača legendarne grupe „Klipani u pudingu”, strastveni je kolekcionar i strpljivi kolažista, aktivan učesnik i propagator ‟LO-Fi” festivala koji se tokom devedesetih godina borio za slobodan, jeftin i nezavisan film, a već je nekoliko godina i profesor na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu, na Odseku za digitalnu umetnost i nove medije. Kao autor izlagao je na brojnim izložbama širom regiona i Evrope. Njegova umetnička karijera dobija nov zamah 2013. godine kada je, zajedno s Vladimirom Perićem, predstavljao Srbiju na Venecijanskom bijenalu. Živi i radi u Beogradu.

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022