Festival “Rog Banata” IV. Vanja Ilijev i muzičari na tradicionalnim instrumentima u Narodnom muzeju Zrenjanina

Zrenjanin – Rog Banata IV

Podelite vest

Sinoć, 2. decembra, sa početkom u 19 časova u Salonu zrenjaninskog Muzeja održan je četvrti po redu festival tradicionalnih instrumenata „Rog Banata“ u organizaciji Udruženja građana “Banatske Gajde”, a pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina i Narodnog muzeja Zrenjanin.

Na samom otvaranju, Vanja Ilijev, folklorni pedagog i strukovni vaspitač za tradicionalne igre, je objasnio za portal volimzrenjanin.com šta će biti na programu na ovom festivalu:

rog banata 2022 015
Vanja Ilijev

„Večeras se održava četvrti po redu festival tradicionalnih instrumenata „Rog Banata“. Pre ovog svečanog otvaranja, mi smo ovaj festival započeli pre nekoliko sati radionicom u muzičkoj školi „Josif Marinković“.

Prve godine smo isto imali radionicu ali u Kulturnom centru.

Na moje veliko zadovoljstvo, muzička škola se opet priključila i odazvala pozivu. Dobili smo tu njihovu salu i tamo su naši umetnici imali priliku da se predstave za đake osnovne i srednje muzičke škole, a u okviru predmeta muzikologija. Prisustvovalo je i nekoliko profesora što mi je takođe drago, a cela radionica je trajala nekih sat vremena i mislim da su dea mnogo naučila. Vidi se da su zainteresovani i vidi se da žele i da čuju i da pitaju, i to je praktično dobar deo onoga što ovaj festival treba da bude, edukacija i predstavljanje, pogotovo mladima.

Ja se nadam da će se saradnja sa muzičkom školom nastaviti i sledeće godine, sve su naznake da hoće. Direktorka škole je takođe prepoznala važnost svega ovoga što mi radimo, tako da je vrlo rado izašla u susret. Videćemo u narednom periodu da li će biti prilike da se održe još neke radionice takvog tipa jer vidim da su deca zaista zainteresovana, tako da će ta saradnja, siguran sam, da se nastavi ako ne i da se proširi.

Večeras u Muzeju ćemo imati opet više umetnika, imaćemo neke instrumente koje smo ranije čuli, možda prve godine poput Panove frule, sviralo sa Golije, Dalibor Todorović koji do sada nije bio, zatim klasičnu srbijansku frulu, različite tipove gajdi ćemo imati prilike da čujemo. Ja mislim da će biti šarolik program, svake godine je plan da bude malo drugačiji festival, po tipovima instrumenata i po umetnicima. Prošle godine je naglasak bio na Makedoniji, ove godine se opet širimo što se tiče samog programa od pa do, i nadam se da će publici biti interesantno.

Što se tiče edukacije, većinski deo smo uradili u muzičkoj školi ali i ovde će publika imati priliku da čuje u dve-tri rečenice neke osnovne informacije o tim umetnicima a i o samim instrumentima.“, rekao je Vanja Ilijev, folklorni pedagog i strukovni vaspitač za tradicionalne igre.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px