Festival „Rog Banata“ 29. septembra u Kulturnom centru Zrenjanina

Zrenjanin - Festival Rog Banata

Tradicionalna muzika i njen neizostavni deo, tradicionalni instrumenti, čine važan deo nematerijalnog kulturnog nasleđa svakog naroda. Još jedan element, narodna igra, čine celinu koja se danas na sceni vidi i prezentuje. 

Na žalost, zbog kompleksnosti tradicionalni muzički instrumenti, već više od pola veka gube, ili su izgubili bitku, sa instrumentima, tehnički savršenijim, i manje osetljivim na atmosverske i druge uticaje. Tako da danas gotovo u potpunosti, pratnju folklornih ansambala, vrše instrumenti novijeg doba, a najvećim delom, harmonika, koja se može podvesti pod narodni, ali nikako tradicionalni instrument.

Iz svih navedenih razloga, Vanja Ilijev, kao prezenter i svirač na tradicionalnim instrumentima, i osnivač UG „ Banatske gajde“ u Zrenjaninu, 2018. godine pokreće Festival tradicionalnih instrumenata „Rog Banata“. Festival osim prezentovanja, veliku pažnju poklanja i radionicama na kojima se, posebno mladi, mogu bliže upoznati sa sviračima – umetnicima i samom instrumentima. Spram zadatih tema i ciljeva svake godine, na festival se pozivaju učesnici. Što osigurava kvalitet, i ostvarenje tih ciljeva.

Festival se održao: 2018., 2019, 2021, 2022, i ove, 2023. godine će biti peti po redu. Festival ima međunarodni karakter, i zastupljeni su i učesnici iz drugih zemalja.

Ove godine, po prvi put, festival će trajati tri dana, u tri grada. 28.09. će prvog festivalskog dana, učesnike moći da vidi publika u Vršcu. Radionica će biti od 17 časova, a nakon toga i zvanični program od 19 časova će se održati u prostorijama Gradskog muzeja u Vršcu. Drugog dana, 29.09. će Zrenjaninska publika imati prilike da na radionici i zvaničnom programu vidi umetnike u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanin od 19.30 časova. Trećeg dana će se festival preseliti u Novi Sad, gde će se program organizovati u saradnji sa festivalom nošnji i oglavlja „ Biserna grana“ koji organizuje Kulturni centar Futog.

Ove godine ćemo imati goste iz :

Španije, Sergi Llena, profesor trube, koji je skoro dve decenije posvetio izučavanju i prezentovanju tradicionalnih duvačkih instrumenata, među kojima na prvom mestu nekoliko tipova gajdi iz Španije. Napisao je četiri knjige o tradicionalnim instrumentima, i takođe, izrađuje gajde.

Belorusije, Vital Voranau, svirač i graditelj beloruskih gajdi-duda. Organizator prvog međunarodnog festivala gajdaša u Belorusiji. Napisao je dve kljige o gajdama, i prezentuje ih po celom svetu.

Slovačka, Andrej Veleslav Babiar, etnomuzikolog, svirač na više tradicionalnih instrumenata, predavač.

Dobos Levente, Mađarska, profesor muzike i svirač na mađarskim gajdama i drugim tradicionalnim instrumentima

Lavinius Nikolaevic, profesor na fakultetu u Temišvaru. Između ostalog, predaje i tradicionalne instrumente Rumunije.

Dalibor Todorović, Srbija, nosilac majstorkog pisma za tradicionalno sviranje na svirali sa Golije. Programski direktor takmičenja fručaša u Prislonici.

Ognjen Ognjanović, Srbija, svirač na velikim triglasnim Vojvođanskim gajdama. Osnovač Velikog narodnog orkestra“Gajde“ u Bačkoj Palanci i prezentera srpskih gaji.

Vanja Ilijev, strukovni vaspitač za tradicionalne igre, folklorni pedagog i svirač na više tradicionalnih instrumenata .

Pozivamo sve da nam se pridruže.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px