Festival „Rog Banata“ 29. septembra u Kulturnom centru Zrenjanina

Zrenjanin - Festival Rog Banata

Tradicionalna muzika i njen neizostavni deo, tradicionalni instrumenti, čine važan deo nematerijalnog kulturnog nasleđa svakog naroda. Još jedan element, narodna igra, čine celinu koja se danas na sceni vidi i prezentuje. 

Na žalost, zbog kompleksnosti tradicionalni muzički instrumenti, već više od pola veka gube, ili su izgubili bitku, sa instrumentima, tehnički savršenijim, i manje osetljivim na atmosverske i druge uticaje. Tako da danas gotovo u potpunosti, pratnju folklornih ansambala, vrše instrumenti novijeg doba, a najvećim delom, harmonika, koja se može podvesti pod narodni, ali nikako tradicionalni instrument.

Iz svih navedenih razloga, Vanja Ilijev, kao prezenter i svirač na tradicionalnim instrumentima, i osnivač UG „ Banatske gajde“ u Zrenjaninu, 2018. godine pokreće Festival tradicionalnih instrumenata „Rog Banata“. Festival osim prezentovanja, veliku pažnju poklanja i radionicama na kojima se, posebno mladi, mogu bliže upoznati sa sviračima – umetnicima i samom instrumentima. Spram zadatih tema i ciljeva svake godine, na festival se pozivaju učesnici. Što osigurava kvalitet, i ostvarenje tih ciljeva.

Festival se održao: 2018., 2019, 2021, 2022, i ove, 2023. godine će biti peti po redu. Festival ima međunarodni karakter, i zastupljeni su i učesnici iz drugih zemalja.

Ove godine, po prvi put, festival će trajati tri dana, u tri grada. 28.09. će prvog festivalskog dana, učesnike moći da vidi publika u Vršcu. Radionica će biti od 17 časova, a nakon toga i zvanični program od 19 časova će se održati u prostorijama Gradskog muzeja u Vršcu. Drugog dana, 29.09. će Zrenjaninska publika imati prilike da na radionici i zvaničnom programu vidi umetnike u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanin od 19.30 časova. Trećeg dana će se festival preseliti u Novi Sad, gde će se program organizovati u saradnji sa festivalom nošnji i oglavlja „ Biserna grana“ koji organizuje Kulturni centar Futog.

Ove godine ćemo imati goste iz :

Španije, Sergi Llena, profesor trube, koji je skoro dve decenije posvetio izučavanju i prezentovanju tradicionalnih duvačkih instrumenata, među kojima na prvom mestu nekoliko tipova gajdi iz Španije. Napisao je četiri knjige o tradicionalnim instrumentima, i takođe, izrađuje gajde.

Belorusije, Vital Voranau, svirač i graditelj beloruskih gajdi-duda. Organizator prvog međunarodnog festivala gajdaša u Belorusiji. Napisao je dve kljige o gajdama, i prezentuje ih po celom svetu.

Slovačka, Andrej Veleslav Babiar, etnomuzikolog, svirač na više tradicionalnih instrumenata, predavač.

Dobos Levente, Mađarska, profesor muzike i svirač na mađarskim gajdama i drugim tradicionalnim instrumentima

Lavinius Nikolaevic, profesor na fakultetu u Temišvaru. Između ostalog, predaje i tradicionalne instrumente Rumunije.

Dalibor Todorović, Srbija, nosilac majstorkog pisma za tradicionalno sviranje na svirali sa Golije. Programski direktor takmičenja fručaša u Prislonici.

Ognjen Ognjanović, Srbija, svirač na velikim triglasnim Vojvođanskim gajdama. Osnovač Velikog narodnog orkestra“Gajde“ u Bačkoj Palanci i prezentera srpskih gaji.

Vanja Ilijev, strukovni vaspitač za tradicionalne igre, folklorni pedagog i svirač na više tradicionalnih instrumenata .

Pozivamo sve da nam se pridruže.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022