Festival fotografije Foto-saveza Srbije u Zrenjaninu, 23–25. septembar

Zrenjanin – Festival fotografije

Podelite vest

Juče je u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin svečano otvoren festival fotografije Foto saveza Srbije koji će trajati 3 dana, odnosno od 23. do 25. septembra ove godine.

Na više lokacija će biti prikazano nekoliko izložbi, uz bogat prateći program u vidu promocije dokumentarnih filmova, foto-monografija i tribina. Jučerašnjim skupom je praktično otvorena „65. Republička izložba fotografija” koja sadrži 100 radova i 25 serija fotografija, od ukupno 82 autora, a koju zajedno organizuju Foto-savez Srbije, Grad Zrenjanin i Foto klub „CD 13” Zrenjanin.

foto savez srbije zrenjanin 016a
Festival fotografije Foto-saveza Srbije u Zrenjaninu

Nadležni kustos programa u Narodnom muzeju Zrenjanin je Ivana Arađan, viši kustos-istoričar umetnosti a za portal volimzrenjanin.com je rekla:

“Večeras počinje Festival fotografije u organizaciji Foto saveza Srbije a Grad Zrenjanin je ove godine domaćin festivala i svečano otvaranje 65. Repubičke izložbe fotografija će se desiti naravno ovde u Narodnom muzeju Zrenjanin. Festival zvanično traje od petka 23. Do nedelje 25. Septembra a povodom toga je Narodni muzej prilagodio svoje radno vreme tako da će svi zainteresovani posetioci i naravno gosti, koji su koliko vidim iz čitave Srbije došli, moći i tokom vikenda da posete muzej. U Malom solonu ali u holu, predstavljeno je 200 fotografija, ili tačnije 100 pojedinačni radova i 25 serija od 4 fotografije a najbolji autori će biti večeras nagrađeni” rekla je Ivana Arađan.

Ova Republička izložba je jedna od retkih izložbi gde se od samog autora radovi primaju isključivo na papiru a ne kako je to uglavnom praksa gde se iz neke digitalne baze pravi selekcija” zaključio je za portal volimzrenjanin.com Branislav Brkić, predsednik Foto saveza Srbije.

“Ovogodišnji festival održava se u Zrenjaninu i to je naša najznačajnija ali i najobimnija manifestacija u jednoj godini a u okviru nje je i ova izložba koja se otvara večeras i ona se dešava 65. put. Samo Foto savez ima prilično dugu tradiciju i zapravo postoji preko 75. godina. Značajno je to da se festival svake godine održava u nekom drugom gradu a ove godine smo u razgovoru sa kolegama fotografima iz Zrenjanina uspeli da uz dogovore sa Gradskom upravom ali i Gradonačelnikom, rezervišemo ovaj termin i  evo sad samo da realizujemo to što smo dogovorili.

Direktor Narodnog muzeja Zrenjanin, Siniša Onjin je u svom kratkom izlaganju, obraćajući se gostima između ostalog rekao:

“Narodni muzej Zrenjanina je jedan od muzeja u Srbiji koji može da se pohvali tradicijom dugom više od jednog veka, osnovan kao muzej Torontalske županije, prvi put se publici predstavio 1911. godine u nekoliko prostorija Županijske palate, današnje Gradske kuće, u kojoj ćete vi tokom sutrašnjeg dana održati svečanu Skupštinu i niz drugih programa. Izložbe posvećene fotografiji neizostavan su segment u okviru programske delatnosti Muzeja, naročito poslednjih nekoliko decenija. Fotografija je jednako zastupljena uz slikarstvo, crteže i grafiku. Samo u poslednjih godinu dana Narodni muzej Zrenjain ugostio je izložbe radova vrsnih fotografa poput Branimira Karanovića, Branislava Brajana Rašića, ali i zrenjaninskih fotografa Predraga Kostina i Ivana Pančića.

Povezanost Narodnog muzeja Zrenjanin i Foto saveza Srbije, odnosno Jugoslavije, datira iz 1986. godine, kada su otvorene izložbe “25. Jugoslovenska izložba fotografija” i “Izložba vojvođanske fotografije 1946-1986”. Te godine naš grad je bio domaćin manifestacije “Dani Jugoslovenske fotografije”.

Danas bih želeo da čestitam nagrađeim fotografima u kategoriji pojedinačnih adona i serija, a posebno nam je drago što su na izložbi prikazani i radovi zrenjaninaca, članova kluba “CD-13”. Želim vam prijatan boravak u Zrenjaninu, gradu koji može da se pohvali dobrim fotografima. Voleo bih da se ponovo vidimo sledeće godine u našem muzeju i nadam se otvaranju prve stalne postavke fotografskog odeljenja imajući u vidu da je upravo u našem gradu, 1853. godine osnovan prvi stalni fotografski atelje u bivšoj Jugoslaviji.

foto savez srbije zrenjanin 048
Festival fotografije Foto-saveza Srbije u Zrenjaninu

Manifestaciji Fotografskog saveza Srbije prisustvovao je i zamenik gradonačelnika Saša Santovac koji pozdravio sve prisutne i zvanično proglasio otvorenim ovaj jedinstveni festival.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

One comment

  1. Radosno mi je videti, ove divne ljude i njihove fotografije i u mon rodnom gradu, najmilijem i najdražem, Zrenjaninu.

    Čestitam na organizaciji!

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px