Izložba “Fabrike nameštaja u Zrenjaninu: Između industrije i primenjene umetnosti”, autora Dejana Vorgića

Zrenjanin - Fabrike nameštaja

Izložba pod nazivom “Fabrike nameštaja u Zrenjaninu: Između industrije i primenjene umetnosti”, autora Dejana Vorgića, otvorena je sinoć u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.

izlozba fabrike namestaja zrenjanin 030
autor izložbe - Dejan Vorgić
izlozba fabrike namestaja zrenjanin 012
“Fabrike nameštaja u Zrenjaninu: Između industrije i primenjene umetnosti”

Izložbenu postavku čine primerci nameštaja proizvedeni u vremenskom rasponu od poslednjih decenijama 19. pa sve do kraja 20. veka, u stilskim karakteristikama od istoricizma, preko secesije, ar dekoa, funkcionalizma, pa sve do postmoderne. Prateći materijal čine nacrti za nameštaj, knjige i table mustri, fotografije, računi, zahvalnice i drugo.

Industrija nameštaja u Zrenjaninu prešla je dug put od male tapetarske radionice Antona Bencea do automatizovane proizvodnje sa više od 800 zaposlenih. Njen uspon nije bio pravolinijski. Stoga je često morala da se menja i prilagođava potrebama tržišta i društveno-istorijskim okolnostima. Tako je bilo sve do poslednjih decenija 20. veka, kada nije uspela da preskoči još jednu stepenicu i izbegne sudbinu jedne države u nestajanju.

izlozba fabrike namestaja zrenjanin 006
“Fabrike nameštaja u Zrenjaninu: Između industrije i primenjene umetnosti”
izlozba fabrike namestaja zrenjanin 019
“Fabrike nameštaja u Zrenjaninu: Između industrije i primenjene umetnosti”

O nekadašnjem značaju ove industrije danas svedoče patenti, nagrade, izbledele fotografije, kao i prvoklasan nameštaj. On je i dalje u upotrebi u brojnim domovima i javnim institucijama. Ekskluzivan nameštaj iz fabrike danas se nalazi i u kabinetu gradonačelnika Zrenjanina i njegovog pomoćnika.

izlozba fabrike namestaja zrenjanin 069
autor izložbe - Dejan Vorgić

-Na izložbi sam se trudio da pokažem istorijat proizvodnje nameštaja od kraja 19. sve do 21. veka. Važno je reći da je fabrika “Anton Bence i sin” u svom nazivu imala i odrednicu fabrika umetničkog nameštaja. U nju su, da bi radili, dolazili stručnjaci iz celog sveta. Pomoćnici Zoltana Bencea bili su iz Štutgarta, gde je i sam Bence studirao. U fabriku je došla i porodica iz Češke kako bi pomogla da se otpočne proizvodnja drvenih roletni – rekao je na otvaranju izložbe Dejan Vorgić.

Portal volimzrenjanin.com je ove godine objavio i ekskluzivne fotografije nameštaja “Anton Bence i sin” koji se nalazi u Gradskoj kući u kabinetima gradonačelnika i njegovog zamenika, te fotografije pogledajte OVDE !

Ostavite komentar ovde...

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *