Ervin Gazdag , Slovenac koji je zapisao istoriju sela Ečka…

Ečka – Ervin Gazdag

Podelite vest

Običan čovek čini istoriju svoga mesta

“Rođen sam u mestu Endat 1957. godine, gde je bila prva naftna buštotina u staroj Jugoslaviji, jer moji roditelji su bili naftaši, i tamo su živeli. Igrom slučaja, potpisuju ugovor, da se zajedno sa 24 porodice presele u Banat, i pokrenu proizvodnju nafte tu. Kada smo došli u Boku, imao sam dve i po godine, i tamo su ostali do 1961. godine. Posle toga prelazimo u Zrenjanin, gde sam završio osnovnu i srednju školu. Kada je 1975. godine završena izgradnja kuće, selimo se u Ečku, i ja postajem Ečanin”, predstavio je portalu volimzrenjanin.com, Ervin Gazdag.

Nakon završene gimnazije, upisao je građevinski fakultet, i shvatio da to ipak nije sfera njegovog interesovanja. U tom periodu je želeo da se bavi šumarstvom. Odlaskom na služenje vojnog roka, upisuje školu za rezervne oficire, i to postaje njegovo profesionalno opredeljenje. Po završetku vojne škole, zapošljava se prvo u Teritorijalnoj odbrani, a zatim i u Ministarstvu odbrane, i tu je dočekao penziju.

Više od 4 decenije sam žitelj Ečke, i ono zbog čega sam najviše zavoleo ovo selo je njegovo istorijsko bogatstvo. Sticajem okolnosti sam još pre 20 godina počeo da se bavim istorijom ovog sela, i postadoh hroničar sela, zajedno sa dva druga, Novak Vasilijem i Grgić Mironom. Napisali smo monografiju, koja je imala promociju 2012. godine, u Kaštelu. To je knjiga koja je teška 2,5 kilograma, i može se čitati samo ukoliko je stavite na sto.

ervin gazdag 001
Ervin Gazdag

Izučio sam ne samo istoriju sela, nego i čitavog Banata,a kasnije i Srbije, i postadoh amaterski istoričar, i to mi je jako drago”, istakao je Ervin.

ervin gazdag 003
Ervin Gazdag

Kao značajan moment, navodi stvaranje Kaštela 1781. godine, i  kaže da je to najmlađe feudalno doba. Razvojem Kaštela stvara se i prosperitet u selu, a dovođenjem radnika sa strane, selo postaje multikulturalno i multikonfesionalno. Danas od ukupno 4000 stanovnika, ima 21 nacionalnost.

Ervinova značajna uloga je i u prezentovanju istorije sve tri bogomolje u selu. Ističe da nikada nije zadovoljan svojim saznanjima, i da još uvek uči.

“Srpska crkva u selu je najstarije, i specifična, jer podseća na stare ruske crkve, brvnare, Prva saznanja o njoj datiraju još iz 1711. godine. Druga po starini je rumunska pravoslavna crkva, koja je nastala iz potrebe. Vremenom se broj pravoslavnog stanovništva povećao, i nije bilo mesta u maloj crkvi. Ocepljenjem ona ostaje samo rumunska. Najmlađa u selu je rimokatolička crkva, ali je I najukrašenija, i to je treža crkva sagrađena na istom mestu, a prva je sagrađena 1794. godine”, uputio je Ervin.

Kao najznačajniju današnju tačku , Ervin predstavlja Kaštel. Ističe da tu postoji veliki potencijal za razvoj i dalji prosperitet. Nada se da će Ečka proširiti, a kao njeno najveće bogatstvo ističe ljude.

ervin gazdag 002
Ervin Gazdag

Pored uloge istoričara i hroničara, Ervin je i neretko organizator kulturnih događaja.

“Selo je na neki način bilo zapušteno sa te strane, i želeo sam da nešto učinim po tom pitanju. Prvo sam krenuo sa ukrašavanjem sela. Postavljao sam razne spomenike, zatim karte sela. Organizovao sam veliki broj koncerata, izložbi, tzatim i edukacije dece. Želeo sam pre svega da pomognem onoliko koliko mogu, zbog svoje empatije. Neretko učestvujem na raznim manifestacijama, priredbama, gde prezentujem istorijskim saznanjima, a neretko i recitujem. Ako ljudi smatraju da sam advekatan za sve to, ne postoji razlog da se ne odazovem”, naglasio je Gazdag.

ervin gazdag 005
Ervin Gazdag

Ervin se suočio i sa koronom, pred sam odlazak u penziju. Kod njega je to dovelo do određenih komplikacija srčanog mišića. Uz jaku volju, i puno optimizna i discipline, Ervin se uspešno izborio iI sa ovom bolešću.

Ipak kao svoj najveći uspeh u životu ističe uspešnostu u usmeravanju svoje ćerke Tee, koju je predstavio kao zrelu i kompletnu osobu, kao divnog roditelja. Kada su u pitanju unuci Ivan i Mia, kaže da je zadužen da se igra sa njima, zabavlja ih i edukuje na sebi svojstven način. Pažnju posvećuje i supruzi Biljani i zetu Branislavu.

“Planova i projekata za budućnost imam puno. Od pisanja sankritsko srpskog rečnika, pa do pisanja poezije.

Pored organizovanja i učešća na raznim manifestacijama, sarađivaću i sa školom. Želim da naučim i još jedan strani jezik, verovatno italijanski. Interesuje me i tehnika rada sa epoksi smolom, i želim i to da započnem.

ervin gazdag 007
Ervin Gazdag
ervin gazdag 010
Ervin Gazdag

Planova je mnogo, a ja ću se potruditi da ih ostvarim, jer sam pre svega operativac, a ne pasivna osoba”, istakao je Ervin.

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

One comment

  1. Gospodin Ervin Gazdag je izuzetno skroman čovek.Osim napisanih podataka o njemu on je uradio još mnogo stvari koje nije pomenuo. On je organizovao promocije mnogih knjiga različitih naslova. On je učesnik svih humanitarnih akcija i iznad svega dobar drug.
    Ne sumnjam u opšte da će uraditi sve ono što je planirao

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px