U Kulturnom centru održana edukativna tribina iz oblasti bezbednosti saobraćaja

Zrenjanin – Kulturni centar

Podelite vest

Edukativna tribina iz oblasti bezbednosti saobraćaja održana je u Kulturnom centru Zrenjanina, u organizaciji Policijske uprave Zrenjanin i u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja Republike Srbije i Savetom za bezbednost saobraćaja na putevima na teritoriji grada Zrenjanina.

Događaju su ispred Grada Zrenjanina prisustvovali pomoćnik gradonačelnika Rajko Kapelan, član Gradskog veća Dragan GudževMirko Petrović iz Saveta za bezbednost saobraćaja na putevima na teritoriji grada Zrenjanina.

Teme koje su obrađivane bile su „Povećanje bezbednosti u saobraćaju“ i „Rizici i posledice upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci“, sa posebnim osvrtom na ,,mlade vozače“, kao posebne, ranjive kategorije učesnika u saobraćaju.

O tome su govorili pripadnici Odeljenja saobraćajne policije PPU Zrenjanin, uz učešće i podršku drugih relevantnih činilaca bezbednosti u saobraćaju, AMSS, predstavnika auto-škola i drugih, ali i aktivistkinja Milica Knežević i što je svakako najvažnije jeste da su tribini prisustvovali učenici trećih i četvrtih razreda zrenjaninskih srednjih škola kojima su na kraju tribine uručeni prigodni pokloni. 

Duško Goranov, koordinator Policijske uprave u Zrenjaninu i moderator tribine rekao je da su ciljna grupa upravo mladi vozači, vozači sa probnim dozvolama i omladinci koji će se odlučiti za polaganje vozačkog ispita u narednom periodu.

– Cilj tribine jeste da sve ovo što danas ovde vidite i čujete, jednog dana kada sednete za volan, prepoznate i budete u mogućnosti da donesete najbezbedniju odluku kako da upravljate vozilom i šta ćete u saobraćaju uraditi – rekao je on i naglasio da se povećanje nivoa bezbednosti u saobraćaju ne ogleda samo u repseriji, odnosno kažnjavanju vozača koji učine prekršaj, već da se mora raditi i na preventivnim aktivnostima poput današanje edukacije mladih.

Milica Knežević je ukazala da već nekoliko godina unazad učestvuje u tribinama o bezbednosti saobraćaja na putevima Srbije, posebno srednjoškolcima, odnosno mladim ljudima koji tek polažu i dobijaju prve vozačke dozvole.

– Moja misija jeste da svojom ličnom pričom i onim što mi se dogodilo utičem na svest mladih i o tome koliko je zapravo bitna bezbednost u saobraćaju i koliko su važne odluke koje donose, kao i to kakve, nažalost, posledice saobraćajnih nesreća mogu biti

– kazala je Milica i navela da su nakon takvih predavanja reakcije mladih veoma emotivne jer ispred sebe „vide živ primer kako se saobraćajne nezgode ne događaju nekome tamo i da to nisu samo novinski natpisi, već da se to desilo nekome ko sedi ispred njih i deli svoju priču sa njima“.

Načelnik Odeljenja saobraćajne policije Marko Škorić ukazao je da se, budući da je bezbednost u saobraćaju jedan od prioriteta Ministarstva unutrašnjih poslova, pa tako i zrenjaninske policije, razgovara sa mladim vozačima kako bi im skrenuli pažnju da biti vozač znači i biti odgovoran i pažljiv prema sebi, ali i prema drugim učesnicima u saobraćaju i da samo trenutak nepažnje može dovesti do tragedije.

– Hoću da vas podsetim da vozači sa probnom vozačkom dozvolom imaju dodatna ograničenja u odnosu na iskusnije vozače, pa tako ne smeju da voze maksimalno dozvoljenom brzinom, već do 90 odsto od propisane brzine, da im je od 23 do 6 časova ujutru zabranjeno da budu za volanom, kao i da ne smeju da imaju alkohol u organizmu – naveo je Škorić.

Rekao je i da se na teritoriji Zrenjanina, od januara do novembra ove godine, dogodilo više od 400 saobraćajnih nezgoda, a da su u većem procentu učestvovali mladi.

– Želimo da ukažemo da mladi vozači prave češće prekršaje, između ostalog i vožnjom pod dejstvom alkohola, smatramo da ćemo ovakvim aktivnostima ukazati na greške i faktore zbog kojih se dešavaju nezgode, ali i da promenimo sliku kada je reč o bezbednosti učesnika na teritoriji Zrenjanina – kazao je Škorić i napomeno da je Odeljenje saobraćajne policije, zaključno sa današnjim danom došlo do cifre od preko 29.000 kažnjenih, a znatan broj odnosio se na vožnju pod psihoaktivnim suspstancama.

Tekst: Ljiljana Stupar, zrenjanin.rs

Град Зрењанин је суфинансирао пројекат „За град који волимо“ а ставови у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Града Зрењанина.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px