Na imanju grofa Čekonjića kao u bajci. Dvorac Nojhauzen čuva tajne još iz II Svetskog rata [FOTO]

Srpska Crnja – Dvorac Nojhauzen 

Dvorac Nojhauzen se nalazi u Srpskoj Crnji, pored glavnog puta koji vodi za Rumuniju, na oko pola kilometra od graničnog prelaza.

dvorac nojhauzen 001
Dvorac Nojhauzen
dvorac nojhauzen 012
Park pored dvorca Nojhauzen

Okružen je parkovski uređenom površinom, na nekadašnjem imanju grofa Čekonjića, a u neposrednoj blizini majura „Julija”. Sagradio ga je nemački obaveštajac i general – Franc Nojhauzen, kome je dvorac trebalo da služi kao letnjikovac za odmor i lov.

Ovo je jedini dvorac na području Banata koji je podignut za vreme Drugog svetskog rata, u periodu od 1941. do 1943. godine, za potrebe visokog oficira nemačke okupacione vojske, a poslednji u nizu podignutih dvoraca u Vojvodini, koji se grade u periodu od osamnaestog veka do početka Drugog svetskog rata.

Po predanjima, dvorac je projektovao nepoznati ruski zarobljenik – arhitekta, očigledno sposoban da odgovori zahtevima naručioca i projektuje skladno i funkcionalno arhitektonsko delo. Dvorac je izveden u eklektičkom maniru sa elementima klasicizma i baroka.

image description

Iz dvorišnog trema se ulazi u salon sa kaminom i drvenom kasetiranom tavanicom. Levo od salona je ekonomski deo (kuhinja), a desno još jedna sala za obedovanje. Na spratu se nalazi još jedan salon koji je sa holom povezan sa tri otvora, od kojih su dva krajnja zastakljena vitražima. Vitraži su urađeni u maniru art dekoa i predstavalju dva sveca sa svojim atributima; jedan je sveti Hubert – zaštitnik lovaca, koji u ruci drži biskupsku palicu, a drugi je sveti Eligije – zaštitnik zanatlija, koji u ruci drži crkvu.

dvorac nojhauzen klavir 002
Očuvan klavir na spratu dvorca Nojhauzen - foto: Marijan Mahalup

Vlasnik dvorca je Opština Nova Crnja, a od 1981. godine se u njemu nalazi motel sa restoranom. Na spratu i potkrovlju se nalazi 14 hotelskih soba.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

One comment

  1. dvorac u srpskoj crnji je zaista pravo malo remek delo projektant je to veoma lepo osmislio i dvorac treba i mora biti pod zaštitom i treb ga obići posebno sada kada je u njemu motel i kada je dostupan za gradjane

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px