INTERVJU: Dušan Radišić, direktor Savremene galerije u Zrenjaninu

Zrenjanin - Dušan Radišić

Savremena galerija Zrenjanin je, i pored aktuelne situacije sa pandemijom virusa korona, u 2021. uspela da organizuje više izložbi i tradicionalnih događaja koji godinama okupljaju umetnike u ovom gradu, kaže za portal volimzrenjanin.com direktor ove ustanove kulture Dušan Radišić.

Održano je ukupno 12 izložbi, od kojih je najznačajnije bilo 14. Bijenale akvarela. Upriličene su i izložbe radova iz zbirke Savremene galerije, kao i slikarske kolonije „Susret akvarelista“ i „Slika“.

Zrenjaninska publika je imala priliku da pogleda i izložbu radova Dragoslava Stojanovića Sipa, kao i izložbu „Fantastika“, koja je realizovana u okviru projekta „65 godina Umetničke kolonije Ečka“.

Savremena galerija Zrenjanin, u okviru tog projekta, priprema i monografiju koja će, ukoliko sve bude išlo po planu, izaći iz štampe u aprilu ove godine.

dusan radisic savremena galerija zrenjanin 007
Duašn Radišić

-Ne mogu da kažem da je bilo teško organizovati sve ove događaje u doba pandemije, ali je bilo drugačije. U početku je bilo teško prilagoditi se svemu tome. Kada publika dođe na izložbu, treba joj objasniti da jedan deo može da uđe u izložbeni salon, a drugi deo treba da čeka ispred vrata, kako bi se ispoštovale sve mere. Bilo je teže organizovati rad na taj način, nego same izložbe – objašnjava Dušan Radišić.

Kao što je to činila i u prethodnom periodu, i ove godine Savremena galerija planira da sa svojim projektima učestvuje na konkursima Ministarstva kulture i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, kako bi dobila sredstva za njihovu realizaciju.

-Prošle godine smo i od Republike i od Pokrajine dobili određena sredstva koja su nam značajno pomogla u realizaciji naših planova i želja. Takođe, imamo podršku Grada Zrenjanina i nadamo se da ćemo je imati i ubuduće. Za ovu godinu imamo u planu deset izložbi, plus samostalne izložbe koje trenutno nisu obuhvaćene planom i programom, a koje se rade po pozivu – ističe Radišić.

Direktor Savremene galerije Zrenjanin veruje da će se, kada se smiri situacija sa koronom, kompletna stara publika vratiti u ustanove kulture, jer su ljudi željni normalnog načina života.

-Sigurno ima prostora i za novu publiku. Već primećujemo određeni deo novih lica, koja ranije nismo viđali na našim izložbama. Imamo i saradnju sa Fotografskim dokumentacionim centrom, pa ćemo gledati da ove godine organizujemo događaj posvećen fotografiji. To je nešto što je sada aktuelno, puno mladih se bavi fotografijom, pa verujem da možemo da idemo u tom pravcu da bismo pridobili mlađu populaciju – ističe Radišić.

On dodaje da Savremena galerija ima odličnu saradnju sa svim zrenjaninskim ustanovama kulture, ali da uvek ima prostora za proširenje.

-Naravno, ta saradnja može da se širi i van Zrenjanina. Već imamo nekih planova, ali čekamo da vidimo kako će se razvijati situacija sa koronom – naglašava Dušan Radišić.  

dusan radisic savremena galerija zrenjanin 008
Duašn Radišić
Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022