Predavanje Društva arhitekata Zrenjanin – Međuratna arhitektura Velikog Bečkereka

Zrenjanin – Narodni muzej

Podelite vest

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u sredu, 18. januara 2023. godine, u 19 časova biće održano predavanje „Međuratna arhitektura Velikog Bečkereka“.

Predavač je Bojan Kojičić, diplomirani istoričar umetnosti, a predavanje realizuje Društvo arhitekata Zrenjanin u saradnji sa Narodnim muzejom Zrenjanin.

osnovna skola viteski kralj aleksandar karadjordjevic zr
Osnovna škola Viteški kralj Aleksandar Karađorđević

Na predavanju će biti predstavljen rezultat višegodišneg istraživanja Vesne Karavide i Bojana Kojičića, istoričara umetnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, na temu međuratne arhitekture Zrenjanina (u periodu od 1920. do 1940).

Biće prikazani izvedeni i neizvedeni projekti naših poznatih, manje poznatih i do sada potpuno nepoznatih autora koji su ostavili svoj trag na međuratnu arhitekturu Zrenjanina projektujući zgrade javne namene i porodične kuće (vile).

U poslednje vreme u fokusu istoričara arhitekture Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin je istraživanje međuratne arhitekture u Zrenjaninu koja je bila nedovolјno zastuplјena u stručnoj istoriografiji.

Do sada su proučeni opusi poznatih srpskih arhitekata čija dela danas čine vredan deo graditelјskog nasleđa Zrenjanina (Dragiša Brašovan, Đorđe Tabaković, i manje poznati – braća Tomić), ali i projektanata lokalnog delokruga (Velislav Nikolić, Paja Ninkov), kao i zidarskih majstora (Janoš Panji, Mihalj Matern, Josif Vajteršan) koji su projektovali stambene kuće i izvodili građevinske radove.

perisiceva vila zr
Perišićeva vila

Dok su zidarski majstori bili iz Velikog Bečkereka, građevinski inženjeri i arhitekte su uglavnom dolazili iz drugih, većih sredina. Neki od njih ostajali su privremeno, onoliko koliko im je trajao angažman, drugi su se, baveći se svojom strukom, često u zvanju državnih činovnika, trajno nastanjivali u gradu.

default
Sanatorijum Dr Zorana Kamenkovića

Tabaković je često dolazio u Zrenjanin da prati radove na izgradnji objekata koje je on projektovao (čak sedam realizovanih projekata: Dečji dom, Zgrada Javne berze rada itd), Brašovan je boravio u Zrenjaninu kao gradski i županijski arhitekta u periodu od maja 1919. do septembra 1920. godine (Palata srpske zadružne banke, Kuća Slavka Županskog, Sokolski dom, vila gradonačelnika Perišića), a Velislav Nikolić došao je iz Zagreba kao mladi arhitekta i ostao u Zrenjaninu u državnoj službi do 1951. godine, kada se vraća u rodni grad (Zgrada osnovne škole ,,Viteški kralj Aleksandar ujedinitelj“, dogradnja krila zgrade Gimnazije).

Geometar Paja Ninkov koji je došao u isto vreme kad i Brašovan, odmah nakon završetka Prvog svetskog rata, ostao je u Zrenjaninu do kraja života.

Tridesetih godina 20. veka Veliki Bečkerek, kasnije Petrovgrad, pored Novog Sada, grad je u Vojvodini sa najviše izgrađenih građevina u duhu moderne arhitekture.

trgovinsko industrijska komora zr
Trgovinsko - industrijska komora

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px