Predavanje Društva arhitekata Zrenjanin – Međuratna arhitektura Velikog Bečkereka

Zrenjanin – Narodni muzej

Podelite vest

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u sredu, 18. januara 2023. godine, u 19 časova biće održano predavanje „Međuratna arhitektura Velikog Bečkereka“.

Predavač je Bojan Kojičić, diplomirani istoričar umetnosti, a predavanje realizuje Društvo arhitekata Zrenjanin u saradnji sa Narodnim muzejom Zrenjanin.

osnovna skola viteski kralj aleksandar karadjordjevic zr
Osnovna škola Viteški kralj Aleksandar Karađorđević

Na predavanju će biti predstavljen rezultat višegodišneg istraživanja Vesne Karavide i Bojana Kojičića, istoričara umetnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, na temu međuratne arhitekture Zrenjanina (u periodu od 1920. do 1940).

Biće prikazani izvedeni i neizvedeni projekti naših poznatih, manje poznatih i do sada potpuno nepoznatih autora koji su ostavili svoj trag na međuratnu arhitekturu Zrenjanina projektujući zgrade javne namene i porodične kuće (vile).

U poslednje vreme u fokusu istoričara arhitekture Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin je istraživanje međuratne arhitekture u Zrenjaninu koja je bila nedovolјno zastuplјena u stručnoj istoriografiji.

Do sada su proučeni opusi poznatih srpskih arhitekata čija dela danas čine vredan deo graditelјskog nasleđa Zrenjanina (Dragiša Brašovan, Đorđe Tabaković, i manje poznati – braća Tomić), ali i projektanata lokalnog delokruga (Velislav Nikolić, Paja Ninkov), kao i zidarskih majstora (Janoš Panji, Mihalj Matern, Josif Vajteršan) koji su projektovali stambene kuće i izvodili građevinske radove.

perisiceva vila zr
Perišićeva vila

Dok su zidarski majstori bili iz Velikog Bečkereka, građevinski inženjeri i arhitekte su uglavnom dolazili iz drugih, većih sredina. Neki od njih ostajali su privremeno, onoliko koliko im je trajao angažman, drugi su se, baveći se svojom strukom, često u zvanju državnih činovnika, trajno nastanjivali u gradu.

default
Sanatorijum Dr Zorana Kamenkovića

Tabaković je često dolazio u Zrenjanin da prati radove na izgradnji objekata koje je on projektovao (čak sedam realizovanih projekata: Dečji dom, Zgrada Javne berze rada itd), Brašovan je boravio u Zrenjaninu kao gradski i županijski arhitekta u periodu od maja 1919. do septembra 1920. godine (Palata srpske zadružne banke, Kuća Slavka Županskog, Sokolski dom, vila gradonačelnika Perišića), a Velislav Nikolić došao je iz Zagreba kao mladi arhitekta i ostao u Zrenjaninu u državnoj službi do 1951. godine, kada se vraća u rodni grad (Zgrada osnovne škole ,,Viteški kralj Aleksandar ujedinitelj“, dogradnja krila zgrade Gimnazije).

Geometar Paja Ninkov koji je došao u isto vreme kad i Brašovan, odmah nakon završetka Prvog svetskog rata, ostao je u Zrenjaninu do kraja života.

Tridesetih godina 20. veka Veliki Bečkerek, kasnije Petrovgrad, pored Novog Sada, grad je u Vojvodini sa najviše izgrađenih građevina u duhu moderne arhitekture.

trgovinsko industrijska komora zr
Trgovinsko - industrijska komora

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022