Druga faza projekta Narodnog muzeja Zrenjanin – Muzej u školama

Zrenjanin – Muzej u školama

Podelite vest

Kustosi Narodnog muzeja Zrenjanin su uz podršku Ministarstva kulture i informisanja  Republike Srbije i Grada Zrenjanina započeli drugu fazu projekta „Muzej u školama“, kojom je predviđen rad sa učenicima u petnaest osnovnih škola na području Zrenjanina i okolnih naselјenih mesta.

Projektni tim čine akademski fotograf i grafički dizajner Dušan Marinković, istoričarka Vladislava Ignjatov i etnološkinje-antropološkinje Branka Sikimić, Ksenija Mihić i Aleksandra Đukić.

Cilј projekta je mapiranje i dokumentovanje građe od kulturno-istorijske važnosti koju stanovnici srednjobanatskog okruga čuvaju u svojim domaćinstvima. U tome kustosima pomažu učenici koji donose na uvid svoje porodične predmete, a potom ih na interaktivan način stručno obrađuju i dokumentuju putem videa i fotografije, kao i deskripcije u kartonima izrađenim po uzoru na muzejsku dokumentaciju. Pored toga, kustosi kroz video prezentaciju i priču predstavlјaju učenicima sva odelјenja i stalnu postavku Narodnog muzeja Zrenjanin.

Budući da se terenski rad obavlјa u školama i đaci aktivno učestvuju u njemu, kao značajan cilј projekta ističe se edukacija dece o lokalnoj kulturi, muzejskoj delatnosti i značaju institucije muzeja, čime se stvara i razvija nova muzejska publika. Srednji Banat je multikulturna sredina, pa će stoga sav mapirani materijal predstavlјati svojevrsnu riznicu njegovog bogatog kulturno-istorijskog nasleđa. Završetkom kompletnog projekta, odnosno sve četiri predviđene faze, prikuplјena i dokumentovana građa biće prezentovana na izložbi u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.

Da podsetimo:

Prva faza projekta „Muzej u školama” realizovana je u 2020. godini u opštinama Novi Bečej i Sečanj. Tom prilikom kustosi su u saradnji sa đacima, nastavnim i nenastavnim osobljem svih škola na teritoriji ovih opština uspeli da prikupe i digitalizuju veliki broj predmeta od kulturno-istorijskog značaja, od kojih je deo poklonjen Narodnom muzeju Zrenjanin. Rezultati prve faze predstavljeni su 2021. u okviru manifestacija Evropska noć muzeja i Muzeji za 10 u našem muzeju kroz kamernu postavku, a u Omladinsko-kulturnom centru Sečanj izložbom „Muzej u školama“. To je bio prvi put da se opština Sečanj priključila obeležavanju pomenutih manifestacija.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px