U petak dramski igrokaz “Veseli Banaćani” u Narodnom muzeju Zrenjanina

Zrenjanin – Veseli Banaćani

Podelite vest

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u petak, 25. februara 2022. godine, u 19h biće predstavljen dramski igrokaz „Veseli Banaćani“ u kojem učestvuju učenici Zrenjaninske gimnazije, dok je autor projekta Dragan Kiurski, viši muzejski pedagog u Narodnom muzeju Kikinda. U pitanju je mini dramski igrokaz koji otkriva atmosferu iz kafane „Kod tri guza“ u selu Modoš (danas Jaša Tomić) koja je 1911. godine poslužila slikaru Stevanu Aleksiću kao motiv čuvene žanr-scene „Veseli Banaćani“. Devetoro učenika Zrenjaninske gimnazije će po ideji i pod rukovodstvom Dragana Kiurskog prikazati kako su doživeli ovu sliku, ko su bili likovi koje intrepretiraju, čime su se bavili i u kakvim međusobnim odnosima su bili.

Dragan Kiurski, viši muzejski pedagog, se više od decenije bavi kreativnom dramom kao metodom edukacije i muzejskim teatrom kao modelom interpretacije lokalnog kulturnog nasleđa. Kreirao je brojne dramske predstave u muzeju sa decom i sa mladima. Inspiraciju pronalazi u lokalnim temama, istorijskim ličnostima i događajima, ali i u samim učesnicima koji su glavna pokretačka sila ovakvih projekata.

Muzejski teatar je model interpretacije nasleđa i moćan alat u komunikaciji sa publikom. Njegova osnovna funkcija je da edukuje, da probudi emocije i da publici pruži osećaj doživljaja i uživanja. U muzejskom teatru glumci interpretatori oponašaju radnju koja opisuje neku osobu, određeno dešavanje i istorijsku epohu. U realizaciji dramskog igrokaza „Veseli Banaćani“ srednjoškolci su imali priliku da se najpre upoznaju sa čuvenom slikom Stevana Aleksića, kao i sa kontekstom njenog nastanka, nakon čega su likovima sa slike dali kararakter, osmislili scenarij, i na taj način “oživeli“ ovo delo koje će predstaviti publici.

Saradnici u realizaciji ovog dramskog igrokaza, bile su Olivera Skoko, viši kustos – istoričar umetnosti i autorka izložbe “Merak mi je…” u okviru koje se organizuje ovaj program, i Ivana Arađan, kustos-istoričar umetnosti i muzejski pedagog.

Realizaciju ovog projekta, kao i same izložbe, pomogla je kompanija “Gomex”.

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022