Konferencija za novinare, Dr Vanja Kunkin – akcija skrininga aneurizme abdominalne aorte

Zrenjanin – Dr Vanja Kunkin

Podelite vest

Danas je u zgradi Uprave Opšte bolnice Zrenjanin održana konferencija za novinare na kojoj je govorio pomoćnik direktora za medicinske poslove, dr Vanja Kunkin povodom akcije skrininga aneurizme abdominalne aorte koja je u toku.

Dr Vanja Kunkin je za portal volimzrenjanin.com rekao:

Unazad 2 i više meseca je u toku pilot program za skrining aneurizme abdominalne aorte. Mogli ste do sad da čitate o čemu se zapravo radi, a ja ću samo ponoviti da je to naš najveći krvni sud koji kreće od srca i sprovodi krv praktično do čitavog tela a onaj deo koji nas danas najviše zanima jeste abdominalna aorta.

Aneurizma abdominalne aorte predstavlja patološko proširenje tog dela krvnog suda koje obično nije simtomatsko i može dovesti do smrti. Njeno pucanje u većem delu slučaja dovodi do smrti. Ono što je značajno jeste da je društvo kardiovaskularnih hirurga Srbije pokrenulo istaživanje čiji je cilj da se uvede obavezan skrining za starije od 65 godina i to za ona lica koji su pušači.

vanja kunkin aneurizma bolnica 006
Dr Vanja Kunkin

Za sada su to muškarci ali planira se da skrining obuhvati i žene.

Ono što je značajno da se napomene kod aneurizme, jeste da ako se ona na vreme otkrije i ako je pratimo i planiramo njenu operaciju možemo da sprečimo smrt pacijenta. Smrtnost kod planiranih operacija je od 2 do 3 posto, što je značajna razlika kod aneurizmi koje su pukle, kod njih je smrtnost 30 do 50 posto, a taj procenat čak ide. po nekim literarnim podacima i do 80 posto. Tako da ja mislim da sama brojka govori koliko je značajno da na vreme otkrijemo ovo oboljenje i sprečimo njeno pucanje.

Mi smo u dogovoru sa doktorom Končarom, koji je da kažemo protagonista celog ovog programa, dogovorili da se kod nas i u još 3 bolnice sprovodi ovaj skrining.

Prijave su svakog radnog dana od 08h do 12h, na broj telefona 513-328. Mogu se prijaviti svi stariji od 65 godina koji su pušači, sve ispod toga nema poente prijavljivati i naravno moraju biti pušači jer ta dva faktora predstavljaju najveći faktor rizika za pojavu ove bolesti i za pucanje.

Trajanje pregleda tj ove akcije nije ograničeno a mi ćemo ga stalno produžavati kolko god da je potrebno a po nekim procenama to će biti još mesec dana. Do sad je urađeno oko 120 pacijenata i potrebno je još bar toliko da bi imali neki reprezentativni broj i da bi mogli da pokrenemo taj program uvođenja redovnog skrininga za ovo oboljenje.

Niko od pregledanih pacijenata nije bio životno ugrožen ali bilo je ljudi koji su bili za operaciju, čiji je prečnik aneurizme bio preko pet i po centimetara. Oni se odma prosledjuju vaskularnim hirurzima i ulaze u protokol praćenja i planiranja nekog operativnog lečenja. Sam pregled traje od 5 do 10 minuta, zaključio je Dr Vanja Kunkin.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px