Zrenjanin domaćin susreta poljoprivrednih stručnih službi Srbije

Zrenjanin – Poljoprivredna stručna služba

Podelite vest

Grad Zrenjanin i Poljoprivredna stručna služba Zrenjanin bili su juče domaćini tradicionalnog radnog susreta predstavnika poljoprivrednih stručnih i savetodavnih službi širom Republike Srbije, koji se organizuje uoči novogodišnjih praznika, svake godine u drugom gradu.

Zrenjanin je ovom prilikom ugostio tridesetak učesnika skupa, a u radu je učestvovao i pomoćnik ministra poljoprivrede u Vladi Republike Srbije iz sektora za savetodavstvo i ruralni razvoj Aleksandar Bogićević.

Učesnike susreta primio je u Gradskoj kući zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, pozdravljajući ih u ime Grada Zrenjanina, gradonačelnika i u svoje lično ime.

Na prijemu se zahvalila direktorka PSS Zrenjanin Kristina Salapura, dok je pomoćnik ministra Bogićević istakao važnost podrške radu stručnih i savetodavnih službi od strane lokalnih samouprava u svakoj sredini.

“Saradnja između lokalnih samouprava i poljoprivrednih stručnih službi, na kojoj sam insistirao kada sam došao u ministarstvo pre pet godina, je veoma bitna, potrebna i korisna”, rekao je on.

Bogićević je naglasio da se to ogleda i na primeru podele kukuruza i da se tamo gde ne postoji dobra saradnja vidi da su rezultati lošiji.

“Mislim da na celoj teritoriji Srbije većina lokalnih samouprava i poljoprivrednih stručnih službi sarađuje dobro i ona mora biti na svestranu korist. Važni su i ovakvi skupovi, trudio sam se da se što više viđamo, razmenjujemo iskustva i državi pružimo ono što se od nas očekuje. U naredna tri meseca naš najveći posao biće primena e – agrara i to mora zaživeti, digitalizacija je preporuka Vlade, a sve to ne možemo realizovati bez podrške lokalnih samouprava”, rekao je on. 

“Poljoprivredna stručna služba u Zrenjaninu ima punu podršku grada, i kroz finansijsko učešće i kroz druge vidove pomoći u radu i unapređenju usluga koje pruža našim poljoprivrednim proizvođačima”, istakao je zamenik gradonačelnika Santovac, uz napomenu da Grad Zrenjanin nema direktnih ingerencija nad radom PSS, ali da je saradnja izuzetno dobra, jer je u obostranom interesu da usluge koje pruža korisnicima budu što kvalitetnije.

“Dogovaramo se oko određenih aktivnosti i projekata, a kada predviđamo i finansijska sredstva za tu namenu, gledamo da to bude ne samo pomoć radu stručne službe, već da to, ustvari, predstavlja pomoć našim poljoprivrednim proizvođačima.

Grad Zrenjanin ustupa Poljoprivrednoj stručnoj službi i deo državnog poljoprivrednog zemljišta, koji koriste kao ogledna polja i na kojima smo prisustni tokom godine, zajedno s poljoprivrednim proizvođačima.

Finansirali smo u proteklom periodu nabavku opreme za laboratoriju i izdavajamo sredstva za kontrolu uzoraka zemljišta, koja je za naše poljoprivrednike besplatna. Nema razloga da saradnja između grada i Poljoprivredne stručne službe ne bude u narednom periodu još bolja”, istakao je Santovac i poželeo učesnicima skupa da, uz razmenu ideja i iskustva u radu, ponesu iz Zrenjanina i prijatne utiske.

Poljoprivredna stručna služba u Zrenjaninu razvila se iz Stanice za zaštitu bilja, osnovane 1956. godine.

U toku svog postojanja menjala je organizacione oblike rada, ali joj je osnovni cilj bio uvek isti – unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

Teritorijalno pokriva ceo Srednjobanatski upravni okrug, Grad Zrenjanin i opštine Žitište, Nova Crnja, Sečanj i Novi Bečej.

Svojom delatnošću obuhvata 12 kategorija, od neposredne poljoprivredne proizvodnje na površini od 90 hektara, preko savetodavnog rada, prognozno-izveštajne službe, kontrole plodnosti zemljišta i kvaliteta poljoprivrednih proizvoda, laboratorijskih ispitivanja kvaliteta semena do organizovanja stručnih skupova tematskog tipa iz svih oblasti poljoprivrede. Veliku većinu od dvadesetak zaposlenih čine visokoobrazovani stručnjaci različitih profila.

Izvor: zrenjanin.rs

Град Зрењанин је суфинансирао пројекат „За град који волимо“ а ставови у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Града Зрењанина.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px