Dolazak broda Pelikan iz Temišvara u Srpski Itebej u subotu

Srpski Itebej - Brod Pelikan

Za vikend, 22–24. septembra 2023, dešava se istorijsko ponovno otvaranje granice na Begeju između Srbije i Rumunije, koja je za putnička plovila bila zatvorena od 1958. godine. Tim povodom organizovan je trodnevni kulturni događaj pod nazivom Pejzaž u pokretu (Peisaj în mișcare) u okviru pograma Temišvar – Evropska prestonica kulture 2023. Ovo kratkotrajno otvaranje granice za male brodove nagoveštava obnovu prekinutih veza u srcu istorijskog Banata, kao i stvaranje novih turističkih i komercijalnih ruta između dve države.

Glavni događaj za srpsku stranu će biti dolazak turističkog broda Pelikan iz Temišvara do prevodnice Srpski Itebej u subotu 23. septembra, gde je predviđeno da se na brodu u 10:00 održi konferencija za novinare. Prevodnica će biti otvorena za javnost, a građani će moći da posete i sam brod. Pelikan će se tu kratko zadržati dok ne sačeka čamce i brodiće iz Srbije, a potom će se svi zajedno u povorci uputiti ka Temišvaru, gde je uveče predviđen koncert na Begeju za nautičare iz Srbije. Oni će se potom vratiti nazad u Srbiju u nedelju, 24. septembra, kada se zatvara granični prelaz na vodi.

Događaj je organizovan u okviru projekta Prevodnice na Begeju (Ecluze pe Bega), a kao deo manifestacije Temišvar – Evropska prestonica kulture 2023. U nastavku sledi kompletna satnica trodnevnog programa Pejzaž u pokretu. Satnica je data prema vremenskoj zoni u Srbiji.

Prvi dan, 22. septembar, petak:

11:00 –– Isplovljavanje broda Pelikan iz centra Temišvara ka selu Otelek.

16:30 –– Dolazak Pelikana u Otelek, pristajanje u staroj luci koja je nekada bila turistička destinacija za posetioce iz Temišvara.

17:00–11:00 –– Otvoren pristup za građane Pelikanu i njegovom baru na vodi u Oteleku. Program i druženje na brodu i obali.

17:00–19:00 –– Veslanje u Oteleku kanuom kojeg su specijalno za Begej izradili studenti škole Babel iz Temišvara.

17:00–20:00 –– Stara škola u Oteleku otvorena za posetioce, sa svojom jedinstvenom zbirkom koja svedoči o kulturi Banata, a koju održava vajar Geza Molnar.

Drugi dan, 23. septembar, subota:

8:00 –– Polazak broda Pelikan iz Oteleka prema Srpskom Itebeju. Na palubi će biti članovi i partneri projektnog tima, predstavnici naselja duž rumunskog kanala Begej, kao i predstavnici regionalnih i državnih institucija zaduženih za vodoprivredu.

9:30 –– Prelazak granice i dolazak Pelikana do prevodnice Srpski Itebej.

10:00 –– Konferencija za novinare na brodu Pelikan na samoj prevodnici, gde će se javnosti iz obe države predstaviti događaj Pejzaž u pokretu. Tu će se sačekati okupljanje brodića iz Srbije koji su najavili svoj dolazak i potom će se svi zajedno sa Pelikanom uputiti ka Temišvaru.

12:00 –– Dolazak u luku Otelek. Ovde postoji mogućnost da se ukrcate na brod za ostatak plovidbe. Prolazak kroz prevodnicu Ujvar je predviđen za 13:30, a kroz prevodnicu Sanmihaju Roman oko 15:30.

17:00–17:30 –– Dolaza Pelikana sa povorkom brodića iz Srbije u Temišvar, uz baržu D’arc pe Mal.

18:30 –– Koncert benda Drink or Die iz Zrenjanina, na barži.

19:30 –– Koncert benda COMA iz Temišvara, na barži.

Treći dan, 24. septembar, nedelja:

11:00 –– Isplovljavanje broda Pelikan na turističku vožnju do prevodnice Sanmihaju Roman, kao pratnja brodićima iz Srbije na njihovom povratku kući. Plovidba je otvorena za posetioce uz najavu.

13:00 –– Povratak Pelikana do barže u Temišvaru i završetak događaja Pejzaž u pokretu.

Kontakt: ecluzepebega@gmail.com

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

One comment

  1. Postovani mene veoma INTERESUJE KAD KRECE OVA VOZNJA BODOM od Itebeja do Temisvara. Zahvaljujem i pozdravljam Vas.

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px