Raspisan javni poziv za dodelu 3,2 MILIONA EVRA EU sredstava za mala i srednja preduzeća!

Zrenjanin – EU sredstva

Podelite vest

FOND ZA INOVACIONU DELATNOST

Inovativnim preduzećima i timovima na raspolaganju je novi javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava kroz programe finansiranja Fonda za inovacionu deltanost do 15. novembra ove godine.

Sredstva u visini od 3,2 miliona evra zajednički kroz IPA projekat ”Povećanje kapaciteta i tehnološke spremnosti malih i srednjih preduzeća” obezbeđuju Republika Srbija i Evropska unija.

U zavisnosti od programa, Fond dodeljuje od 80.000 do 300.000 evra po pojedinačnom projektu, a preduzeća su za implemenatciju projekta u obavezi da obezbede i deo sredstava iz drugih privatnih izvora. Na taj način, Fond zajedno sa preduzećima učestvuje u istraživanjima i razvoju inovativnih rešenja, koja posledično imaju pozitivan uticaj na nacionalnu privredu.

Projektne prijave iz svih oblasti nauke i tehnologije i svih industrijskih sektora podnose se putem portala, a neophodna dokumenatcija za prijavu i detaljne informacije o javnom pozivu nalazi se na internet prezentaciji Fonda.

EU PRO PLUS

Program Evropske unije (EU) za lokalni razvoj, EU PRO Plus, koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, objavio je javni poziv za projekte poslovne infrastrukture. Evropska unija je za ovu inicijativu opredelila 4,8 miliona evra kako bi se doprinelo unapređenju uslova za investicije u proizvodnju, usluge i turizam i otvorila nova radna mesta u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije.

Pravo učešća na pozivu ima 99 lokalnih samouprava uključenih u EU PRO Plus program, koje mogu da konkurišu projektima izgradnje ili rekonstrukcije, infrastrukturnog opremanja industrijskih zona, naučno-tehnoloških parkova, biznis-inkubatora, turističkih zona, kao i projektima izrade tehničke dokumentacije u svrhu razvoja poslovne infrastrukture.

Same lokalne samouprave, srazmerno stepenu razvijenosti, treba da obezbede sredstva za sufinansiranje u visini od deset odsto ukupne vrednosti projekta za opštine iz četvrte kategorije, odnosno 15, 20 ili 30 odsto za one samouprave koje pripadaju trećoj, drugoj i prvoj kategoriji.

Javni poziv će se sprovesti u dve faze. Više informacija o ovom pozivu kao i dokumentacija za prijavljivanje dostupne su na internet stranici EU PRO Plus programa, Javni poziv za projekte poslovne infrastrukture. Rok za podnošenje koncepta (prva faza) jeste 25. oktobar.

RAZVOJNA AGENCIJA SRBIJE

„Srbija i EU – OPREMA ZA PRIVREDU„ jeste konkurs na koji možete da se prijavite do utroška sredstava, a najkasnije do 31.12.2022. godine, a namenjen je preduzetnicima, mikro i malim pravnim licima, zadrugama, privrednim subjektima koji obavljaju proizvodnu/ građevinsku delatnost.

Čak 1,9 milijardi dinara bespovratnih sredstava obezbeđeno je iz budžetskih sredstava, dok su dodatna sredstva obezbeđena iz pretpristupnih fondova EU – IPA 19, u iznosu od 10 miliona evra.

eu sredstva 2022 2

U pitanju je kombinacija bespovratnih sredstava i povoljnih kredita kod poslovnih banaka odnosno finansijskog lizinga kod lizing kompanija. Ministarstvo privrede sufinansira nabavku nove opreme direktno uključene u proces proizvodnje razmenljivih dobara i nove opreme za izvođenje građevinskih radova, i to u vidu bespovratne pomoći u iznosu od 25 odsto neto vrednosti opreme koja se nabavlja, 70 odsto neto vrednosti opreme se finansira iz kredita poslovnih banaka ili finansijskog lizinga lizing kompanija (partnera na Programu), a 5 odsto je učešće samog privrednog subjekta. Primarno sredstvo obezbeđenja kredita je zaloga nad kupljenom opremom.

Više informacija na OVOM LINKU.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Izvor: EU u Srbiji

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022