Divlja Srbija – Predrag Kostin i neverovatne fotografije divljih životinja

Zrenjanin – Divlja Srbija

Podelite vest

Predrag Kostin je autor neverovatnih fotografija prirode i divljih životinja

Divlja Srbija

Fotografisanjem prirode i divljih životinja Predrag Kostin iz Zrenjanina bavi se od 2007. godine. Ili, kako sam kaže, od trenutka kada je kupio prvu profesionalnu opremu za fotografisanje prirode.

Već godinu dana kasnije pobedio je na konkursu National Geographic Srbija.

Do sada je imao osam samostalnih i nekoliko grupnih izložbi fotografija širom Srbije.

Motive za svoje fotografije nalazi u specijalnim rezervatima prirode “Gornje Podunavlje”, “Stari Begej – Carska bara”, “Ritovi donjeg Potisja”, Nacionalni park Tara, Nacionalni park Fruška gora, na Vršačkim planinama, kao i u Specijalnom rezervatu prirode Uvac.

– Oduvek me je privlačilo da fotografišem prirodu i životinje u divljini, jer je to za mene neka vrsta izazova. Da fotografišem na “tuđem” terenu, tamo gde sam gost, i to nepozvan.

Životinje vam ne poziraju, morate da ih dobro upoznate, da naučite kada ćete ih i gde pronaći, da upoznate njihove biološke cikluse, da vam se, pritom, namesti i lepo vreme i dobro svetlo. Sve to iziskuje mnogo pripreme, strpljenja, znanja… I kad se to sve poklopi, napravite dobru fotografiju – priča za portal zrenjaninski.com Predrag Kostin.

Da biste se bavili fotografisanjem prirode i životinja u divljini, njihovom prirodnom staništu, morate biti spremni na velika odricanja.

– Nemate pojma šta sve morate da preživite da biste napravili dobru fotografiju. Ustajanje u cik zore, kiša, vetar, komarci, krpelji, muve i pijavice… Treba da strpljivo čekate u prirodnom skloništu ili da ga sami napravite. Ali ljubav prema prirodi, prema životinjama i prema fotografiji na kraju pobedi sve te muke – kaže Kostin.

Orlovi belorepani ponosne, slobodne ptice

– Ponosan sam što sam uspeo da fotografišem orlove belorepane. To su ponosne, slobodne ptice, koje kad osete čoveka, odlete da se nikad više ne vrate na mesto gde je čovek zakoračio. Jako sam srećan što sam uspeo da fotografišem jelene u Specijalnom rezervatu „Gornje Podunavlje“. Jelen vam je pravi šumski duh. Samo se pojavi, baš kao duh, i tako i nestane. Vrlo je osetljiv na prisustvo čoveka i morate da imate mnogo strpljenja i znanja da ga „ulovite“ objektivom – objašnjava naš sagovornik.

Predrag je, inače, zaposlen u NIS-u i svaki slobodan trenutak provodi u prirodi sa fotografskom opremom.

– Planova ima jako mnogo. Trenutno radim na instagram stranici DIVLJA SRBIJA, u planu su izrada sajta, blogovi o životinjama i o fotografiji, fotografski kursevi. I, najvažnije, završni radovi na fotomonografiji koja bi trebalo da izađe na leto – najavljuje Predrag.

A što se tiče terena, Predrag planira da se ove godine bavi Carskom barom.

– Nismo ni svesni kakvo bogatstvo imamo u okolini.

Sve to moram zabeležiti, jer se plašim da takođe nismo svesni kako zbog našeg nečinjenja i okretanja glave od problema, prirodno bogatstvo nestaje pred našim očima –

zaključuje Predrag Kostin na kraju razgovora za portal zrenjaninski.com.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px