NAJAVA: Divani i sećanja – razgovor u okviru izložbe „Agrarno nasleđe Banata“

Zrenjanin – Agrarno nasleđe Banata

Podelite vest

Zbog velikog interеsovanja publike u petak, 10. februara 2023, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće održano još jedno veče posvećeno razgovorima o zemljoradnji i običajima u okviru izložbe „Agrarno nasleđe Banata“. Na prethodnom događaju, koji je održan krajem januara, posetioci su evocirali uspomene i pričali iz svojih ličnih iskustava o pitanjima zemljoradnje.

Na događaju pod nazivom „Divani i sećanja“ reč ćemo dati sugrađanima Miri Dimitrijević, Milanu Stanimirovu, Dušanu Bojinoviću, Vladislavu Šugiću ali i ostalima koji budu zainteresovani da pričom o svojim iskustvima obogate program.

Moderatorke događaja su mr Rajka Grubić, muzejska savetnica-etnološkinja, i Ivana Arađan, viša muzejska pedagoškinja.

Pozivamo sve zainteresovane sugrađane koji su detinjstvo proveli na selu ili svedočili različitim tipovima obrade zemlje i običaja da nam se pridruže, podele sa nama svoja sećanja i ponesu, ukoliko poseduju, stare fotografije sa ovom temom iz svoje porodične arhive.

Dobro došli!

Da podsetimo: Izložba „Agrarno nasleđe Banata” predstavlјa zajednički projekat Etnološkog i Prirodnjačkog odelјenja zrenjaninskog muzeja, a autorke su Rajka Grubić, muzejska savetnica-etnološkinja, i Nataša Knežević, viša kustoskinja-biološkinja.

Izložbom je obuhvaćena detalјna analiza agrarnog nasleđa Banata.

Tako da posetioci mogu da se upoznaju sa obradom zemlјe, najznačajnijim polјskim radovima, alatkama i mašinama koji su korišćeni kroz vreme, zatim da saznaju u kojoj meri je agrarno nasleđe povezano sa razvojem porodice, njene obredne prakse i običaje, koje su bilјne kulture imale prioritet kroz vekove, kako se i zašto menjala njihova zastuplјenost na terenu.

Na izložbi su predstavlјeni predmeti iz etnološke i prirodnjačke zbirke Narodnog muzeja Zrenjanin: polјoprivredne alatke, oruđa i mašine, semena, presovane bilјne vrste, fotografije sa najznačajnijim polјskim radovima ali i običajnim radnjama koje su izvođene sa cilјem da zaštite useve od nepogoda, osiguraju bogatiju žetvu, dozovu kišu u sušnim periodima i drugo.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

One comment

  1. Izuzetna izložba sve pohvale organizatoru i što više izložbi i predavanja o bogatom višena-cionalnom životu Banata

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px