Deseto „Evropsko selo“ koje promoviše različitosti evropskih naroda i kultura, održano na gradskom trgu

Zrenjanin - Evropsko selo

Manifestacija „Evropsko selo”, u organizaciji Grada Zrenjanina, u okviru obeležavanja Dečje nedelje održana je danas na Trgu slobode u našem gradu uz učešće trinaest škola iz Zrenjanina i naseljenih mesta.

Tim povodom, gradonačelnik Simo Salapura organizovao je prijem u Gradskoj kući za Delegaciju Evropske unije u Srbiji – šefa političkog odeljenja Dirka Lorenza, predstavnike ambasada država članica Evropske unije – Grčke, Bugarske, Poljske, Portugalije, Slovačke, i Nemačke.

Prijemu su prisustvovali i savetnik u Ministarstvu za evropske integracije Tibor Pinter, zamenik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Radivoje Paroški, direktor Fonda Evropski poslovi Ognjen Dopuđ.

Obraćajući se na Trgu slobode, gradonačelnik Simo Salapura zahvalio se učesnicima „Evropskog sela“ koji su na našem trgu priredili „Evropu u malom“ i poslali još jednu lepu sliku iz našeg grada.  

– Ovu manifestaciju organizujemo deseti put, sada u okviru dečje nedelje jer smatramo da ona zaslužuje da bude deo nedelje kada su deca posebno u fokusu – rekao je gradonačelnik i ukazao da je Zrenjanin uvek bio i ostaće deo Evrope, posebno kada se ima u vidu da u gradu i naseljenim mestima živi više od 20 naroda i da su u službenoj upotrebi četiri jezika.

– To je ono što je po čemu je Zrenjanin prepoznatljiv, kao otvoren i gostoljubiv grad koji  želi da razmenjuje iskustva sa svima – kazao je gradonačelnik i zahvalio svima kojima je Evropsko selo danas bilo povod da posete naš grad i vide kreativnost dece i nastavnika iz naših osnovnih.

Savetnik Tibor Pinter takođe je uputio zahvalnost svoj deci koja učestvuju u „Evropskom selu“ i izrazio nadu da će Evropsko selo omogućiti animiranje dece i priliku da im se prenesu impresije o tome šta Evropa predstavlja, koliko je ona važna za nas i kakvu budućnost nam ona donosi.

– Nadam se da će roditelji, vaspitači, nastavnici, profesori takođe imati značajnog uticaja na vaspitanje dece i da će im preneti sve ono što je neophodno u ovom trenutku da uradimo da edukujemo u našu decu u smislu te zajednice koju  Evropa predstavlja, jer ta zajednica je za sve nas veoma značajna i veoma nam je bitna u budućnosti –  rekao je Pinter zahvalivši i svim gostima, od predstavnika ambasada, do gradonačelnika Zrenjanina, a posebnu zahvalnost upitio je Gradu Zrenjaninu koji već 10 godina uspešno organizuje „Evropsko selo“.

Šef političkog odeljenja EU Delegacije u Srbiji Dirk Lorenz rekao je da na događajima obično dobijaju zahvalnost budući da je EU vitalni partner Srbije sa više od 300 projekata, najveći donator i najvažniji trgovinski partner Srbije, ali da danas on treba da zahvali Gradu, gradonačelniku i građanima Zrenjanina, a posebno deci.  

Ukazao je i da je slogan EU „Ujedninjeni u različitosti“ a da se različitost i jedinstvo dobro održavaju na današnjem „Evropskom selu“.

– Zrenjanin to radi godinama i može biti ponosan na sebe, a posebno na to što je ovo inicijativa koju vode deca uz angažovanje šire javnosti –  kazao je Lorenz.

Evropsko selo je jedinstvena manifestacija u Srbiji, koju je 2012. godine pokrenula OŠ „Mladost” iz Tomaševca, a koja promoviše različitosti evropskih naroda i kultura, uz bolje upoznavanje država članica EU i njihovih specifičnosti kroz vizuru učenika osnovnih škola sa teritorije grada Zrenjanina.

Zemlje članice Evropske unije predstavile su Osnovne škole: „Đura Jakšić“ -Estonija, „1. oktobar“ Botoš – Finska,  „Dositej Obradović“ – Francuska, „Bratstvo“ Aradac – Grčka, „Sonja Marinković“ – Irska, „Mladost“ Tomaševac – Italija, „dr Vrebalov“ Melenci – Letonija, „Žarko Zrenjanin“ – Malta, „Servo Mihalj“ Mužlja – Nemačka, „Svetozar Marković Toza“ Elemir – Rumunija, „Bratsvo jedinstvo“ Belo Blato – Slovačka, „Branko Ćopić“ Lukićevo – Španija. 

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px