Depresija i anksioznost u porastu, a psihički poremećaji su tabu tema

Zrenjanin – Dan mentalnog zdravlja

Podelite vest

Depresija i anksioznost su u porastu, kako na nivou Srbije, tako i u našem gradu, kazala je danas dr Vesela Jašin Laletin psihijatar, šef Odseka dnevne bolnice Psihijatrijskog odeljenja Opšte bolnice “dr Đorđe Joanović” i profesor u srednjoj Medicinskoj školi.

Doktorka Jašin Laletin je na današnjoj konferenciji organizovanoj povodom 10. oktobra – Svetskog dana mentalnog zdravlja istakla da se ove godine održava pod sloganom “Mentalno zdravlje i blagostanje neka postane globalni prioritet za sve”, a da je akcenat dat na poboljšanje blagostanja svih ljudi, nezavisno da li su bolesni ili ne.

dan mentalnog zdravlja 002
dr Vesela Jašin Laletin psihijatar

– Jedna trećina stanovnika je psihički ugrožena i to je podatak koji je poražavajući, ali ako se osvrnemo unazad, šta je naša generacija preživela; građanski rat, raspad Jugoslavije, sankcije, nestašica, propast firmi, ta bolna tranzicija, pa bombardovanje….sve to za posledicu ima ekonomsku krizu koju osećamo i danas. I na tako oslabljen naš organizam dolazi pandemija korona virusom i zatiče nas totalno nespremne. Imamo ukrajinski rat i najavu teške zime… – kazala je ona.

Pored svega toga, dr Jašin Laletin navela je da je jedan od trenutnih problema u Zrenjaninu nedostatak prostora, budući da su zbog pandemije bili prinuđeni da se izmeste iz svojih prostorija, a da je sve više onih kojima je potrebna pomoć.

Psihički poremećaji i psihijatrijski poremećaji, upozorila je, jesu tabu tema i navela da je urađena studija na hiljadu ispitanih stanovnika starosti od 18 do 65 godina, a da je čak 39 odsto njih reklo da ne bi bili saglasni da se neko iz njihove primarne porodice leči ili potraži pomoć psihijatra, dok jedna trećina ne bi bila spremna da živi sa osobom koja ima mentalni poremećaj.

– Ovaj podatak nam sve govori. I dalje je to stigma. Strašno je potražiti pomoć psihijatra jer se odmah etiketira “on je lud”. Naši ljudi jako lako sude i postavljaju dijagnozu rekla je i poželela da se sledeće godine 10. oktobar obeleži bez maski, da vidimo pravi osmeh, budući da je pandemija uradila ono što se ranije i moglo nazirati, a to je otuđenje ljudi. 

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px