Delegacija grada i državni sekretar položili vence na Žitnom trgu

Zrenjanin – Žitni trg

Podelite vest

Komemoracijom, služenjem pomena i polaganjem venaca na spomenik na Žitnom trgu u Zrenjaninu danas je obeležena 81. godišnjica od tragičnih događaja iz Drugog svetskog rata, poznatih kao “krvavi januar” ili “krvavi srpski Božić”.

Kao i svake godine na ovaj dan, ispred spomenika su se okupili predstavnici Grada Zrenjanina, Gradskog odbora Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata – SUBNOR Zrenjanin i potomci stradalih sugrađana. “Da se ne zaboravi i nikad više  ponovi”, generalne su poruke upućene sa skupa na kom su evocirana sećanja na jedan od najsvirepijih zločina u Banatu tokom fašističke okupacije.

Vence na spomenik su položili predstavnici Grada Zrenjanina, Gradskog odbora Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata – SUBNOR Zrenjanin, potomaka stradalih i načelnik Srednjobanatskog upravnog okruga Predrag Rađenović.

U ime Grada Zrenjanina venac su položili zamenik gradonačelnika Saša Santovac, predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić i pomoćnica gradonačelnika Snežana Vučurević, kao i državni sekretar Ivan Bošnjak sa porodicom, čiji je rođeni deda Bogoljub Bošnjak jedan od stradalih u ovom zločinu okupatora.

Na treći dan pravoslavnog Božića i dan Svetog prvomučenika – arhiđakona Stefana, 9. januara 1942. godine, fašisti su u Zrenjaninu – tadašnjem Petrovgradu – Kikindi, Dragutinovu (danas Novo Miloševo) i Banatskom Aranđelovu pogubili 150 rodoljuba.

Trideset građana srpske i romske nacionalnosti, zarobljenih u racijama tokom jeseni 1941. godine u nekoliko mesta u Banatu, streljano je u Zrenjaninu, u dvorištu sudskog zatvora, a potom su njihova tela na zaprežnim kolima proneta centralnim gradskim ulicama i obešena na Žitnom trgu, gde su stajala do sutradan.

To nisu bili samo komunisti, već i obični građani i slobodarski opredeljeni ljudi, koji nisu želeli da prihvate nemačku okupaciju. Među njima su bili i neki od organizatora antifašističke borbe u srednjem Banatu – dr Lazar Mijatov, skojevka Olga Ubavić i Ivan Vioglavin.

Bio je to prvi Božić u našem gradu pod fašističkom okupacijom i pokušaj okupatora da na svirep način uguši antifašistički pokret, ali je postigao upravo suprotno i još više ohrabrio rodoljube da se okupe u borbi za slobodu. I današnje obeležavanje ove godišnjice bilo je prilika za sećanje na taj period naše istorije i na njegove žrtve, ali i za slanje jasnih antiratnih poruka za budućnost.

Spomen-obeležje na Žitnom trgu otkriveno je povodom obeležavanja 45. godišnjice Dana ustanka naroda Srbije u Drugom svetskom ratu, 7. jula 1986. godine.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px