Dejan Vorgić – stručno vođenje kroz izložbu „Češko presovano staklo u ogledalu“

Zrenjanin – Češko presovano staklo u ogledalu

Podelite vest

Autor projekta i izložbe, kustos istoričar umetnosti Dejan Vorgić, održao je sinoć u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanina stručno vođenje kroz izložbu „Češko presovano staklo u ogledalu“ sa temom „Stilske karakteristike i motivi na češkom presovanom staklu“.

muezj cesko presovano staklo 016
Dejan Vorgić
muezj cesko presovano staklo 001
„Češko presovano staklo u ogledalu“

Tematsko vođenje je bilo usmereno na umetničke stilove od bidermajera do postmoderne kroz koje je staklo prolazilo od prve polovine 19. pa sve do kraja 20. veka sa akcentom na karakteristike predmeta koji su izloženi.

Realistični ili apstraktni, reljefni ili linearni motivi na staklu su pratili umetničke stilove i bili su nosioci njegove ekspresivnosti i forme.

Publika je na stručnom vođenju mogla saznati i zbog čega je motiv satira (pratioca boga Dionisa) bio popularan tokom druge polovine 19. veka, ali i koja je bila poruka neoklasičnih motiva nakon Prvog svetskog rata.

Jedna od podtema vođenja bila definisanje pojmova original, reprodukcija, kopija i nova serija gde je odgonetnuto na koji način i kojim putem su prenošeni motivi iz staklare u staklaru.

Autor projekta i izložbe „Češko presovano staklo u ogledalu“ je kustos istoričar umetnosti Dejan Vorgić, a stručni saradnik je kustoskinja istoričar umetnosti Bilјana Dimkić Krčmar. Postavka traje do 20. novembra 2022. godine i po prvi put predstavlja predmete visokih umetničkih i dizajnerskih kvaliteta koji su nastali tehnikom presovanja. Predmeti potiču sa teritorije Bohemije i Moravske (kasnije Čehoslovačke), ali ima i onih koji su proizvedeni na području Srbije pod jasnim češkim uticajem.

Izložba je otvorena do 20. novembra 2022. godine.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022