Danas su Mitrovske zadušnice

Zrenjanin - Verski kalendar

Vernici u Srbiji danas obeležavaju Mitrovske zadušnice.  Na ovaj dan se u pravoslavnim crkvama služi Sveta liturgija i parastos. Posle službe ljudi obilaze groblja.

Običaj u Srbiji je da se na Zadušnice iznosi hrana na groblje.  Zadušnice nikada ne padaju u vreme posta, niti padaju u postan dan i uvek su u subotu.  Peku se kolači od belog brašna.  Spremaju se rakija, pivo, vino, voda, a u nekim mestima se iznosi i žito.

Zajedničko za Zadušnice u svim krajevima je izlazak na groblje i organizovanje posluženja na grobu. Nekad su to samo pita, pecivo, kafa i voda. Ponegde se iznesu kuvana jaja i pečenje. Po verovanju, na groblju se valja poslužiti makar jednim zalogajem.

Takođe se na groblje nose i sveće, i to onoliko koliko se mrtvih spominje. Prema narodnom verovanju, sveća upaljena na Zadušnice više vredi od svih sveća upaljenih pokojnicima tokom godine.

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022