Danas su letnje zadušnice, poznatije i kao Duhovske zadušnice

Zrenjanin - Duhovske zadušnice

Na današnji dan, 22. juna se obeležavaju letnje zadušnice ili u narodu poznatije kao Duhovske zadušnice. One spadaju u četiri posebne molitvene subote za umrle tokom godine i obeležavaju se uoči praznika Sveta Trojica.

U crkvama se služi sveta liturgija i parastos, i čita se molitva za sve umrle u svim vremenima. Na grobljima se pale sveće, sveštenici daju pojedinačne parastose a grobovi se na taj dan prelivaju vinom, počiste i urede, donosi se cveće i zapale sveće.

Po običajima, izlazak na groblja tokom zadušnica smatra se obavezom srodnika. U slučaju da srodnici ne mogu izaći na groblja, sveća se može zapaliti i u crkvi. U nekim krajevima naše zemlje se na groblje izlazi već u petak predveče, ali uglavnom je običaj da se to uradi u subotu.

Duhovske zadušnice pominju se kod nas još od 12. veka. Umesto uobičajenog iznošenja hrane, Crkva poziva na molitvu i darivanje siromašnih, bolesnih i prognanih.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px