Pravoslavni vernici danas slave sveca DOBROTE ! Svetog Jovana milostivog

Sveti Jovan milostivi

Sveti Jovan se rodio na ostrvu Kipru u kneževskoj familiji.

Otac mu beše knez Epifanije. Od mladosti on bi vaspitan u pobožnosti i strahu Božjem. Za njega strah Božji beše početak premudrosti. Na navaljivanje roditelja on se oženi i imade dece. Ali mu po Božjem promislu ubrzo umreše deca, a zatim i žena, da bi se on, oslobođen od služenja telu, posvetio duhovnom životu.

Slobodan od porodičnih obaveza, on uznese blagodarnost Bogu, i od tada on bez ikakvih prepreka stade usrdnije služiti Gospodu, često se moleći i čineći sva bogougodna dela.

No naročito on beše milosrdan i milostiv prema svima ubogima i nevoljnima.

Zbog takvih vrlina Bog ga proslavi među ljudima, i to ne samo ravnima njemu nego ga i sam car poštovaše i slavljaše. A kada patrijaršijski presto Aleksandrijski ostade bez pastira, car Iraklije, po promislu Božjem, odlikova ovog Jovana patrijaršijskim činom. Iako Jovan to ne željaše, no primoran on primi posvećenje, i postade arhiepiskop Aleksandrijske crkve.

Stupivši na patrijaršijski presto, Jovan se kao pastir slovesnih ovaca najpre postara da pastvu svoju očisti od jeresi, koja tada smućivaše Hristovo stado. Tu jeres osnova neki Petar, zvani Fulon, inače Knafej, Antiohijski psevdopatrijarh; on se drznu Trisvetoj pesmi dodati hulne reči: Sveti Bože, Sveti Krepki, Sveti Besmrtni, koji si raspet za nas, pomiluj nas, – kao da je u Gospodu našem postradalo Božanstvo.

Ostavite komentar ovde...

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *