Danas se obeležava Svetski dan pčela, dan najznačajnijeg insekta oprašivača

Zrenjanin - Svetski dan pčela

Svetski dan pčela obeležava se 20. maja u svetu kao dan posvećen pčelarstvu i pčelama. Njegovo obeležavanje je počelo 2018. godine na inicijativu Slovenije.

Svetski dan pčela se obeležava 20. maja od 2018. godine. Inicijativa za uspostavljanje ovog dana je Slovenija. Srbija je podržala ovu inicijativu jer je pčelarstvo slično kao u Sloveniji. Pčelarstvo je na veoma visokom nivou u ove dve zemlje i predstavljaju važnu poljoprivrednu granu. Generalna skupština UN je na predlog Slovenačkog pčelarskog saveza proglasila ovaj dan za Svetski dan pčela 20. decembra 2017. godine. 

Najveći razvoj pčela na severnoj polulopti je u maju mesecu. A i na taj dan se rodio Anton Janša, začetnik i učitelj modernog pčelarstva u 18. veku. Carica Marija Terezija ga je imenovala za dvorskog pčelara i za prvog carskog instruktora u monarhiji.

Pčela je najznačajniji oprašivač. Ovaj insekt nam obezbeđuje hranu i doprinosi očuvanju životne sredine. Hrana koju obezbeđuju je med, matični mleč, cvetni prah.

Pčele su u različitim regionima ugrožene zbog uticaja čoveka na životnu sredinu. Prema poslednjem izveštaju Svetskog saveza za očuvanje prirode navodi se da je 10% pčela ugroženo i da im preti izumiranje. Glavi uzroci su različite bolesti, virusne zaraze i komplikacije sa maticama. Takođe dolazi do smanjenja paše za pčele zbog intenzivnije tehnologije prerade travnjaka. Jedan od uzročnika smtnosti pčela je i masovna upotreba proizvoda za zaštitu biljau savremenoj poljoprivredi, kao i širenju različitih štetočina zahvaljujući ukupnoj globalizaciji. Pčele zavise od čiste vode, vazduha i životnre sredine. Zato i sve zemlje moraju da se uključe u ovaj problem i zaštite pčele i očuvaju pčelarstvo kao granu poljoprivrede.

Zanimljivosti

Pčele proizvode med već 150 miliona godina i one su jedini insekti koji proizvode hranu koju mogu da konzumiraju ljudi.

Jedna kolonija pčela može da ima od 20.000 do 80.000 pčela i samo jednu maticu kraljicu.

Životni vek matice je do 5 godina (ređe do 7 godina). Jedina je pčela koja polaže jaja i dnevno može da položi do 2.500 jaja.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px