Danas se obeležava Svetski dan divljih vrsta

Zrenjanin - Svetski dan divljih vrsta

Svetski dan divljih vrsta obeležava se od 2013. godine svakog 3. marta. Generalna skupština Organizacije ujedinjenih nacija je na 68. zasedanju 2013. godine simbolično odredila ovaj datum kao datum za obeležavanje dana divljih vrsta.

Svetski dan divljih vrsta obeležava se sa ciljem ukazivanja na štetnost ljudskih aktivnosti poput krivolova, nezakonitog sakupljanja iz prirode i ilegalne trgovine živim primercima, kao i njihovim delovima i derivatima.

Najozbiljniju pretnju za opstanak divljih vrsta u prirodi predstavlja prekomerno korišćenje prirodnih resursa.

Pored gubitka staništa i ilegalna trgovina divljim vrstama predstavlja faktor ugroženosti divljih vrsta da, čak, dovodi do potpunog istrebljenja vrsta, naročito njihovih populacija u divljini. Svaka vrsta u prirodi ima značaj za ekosistem i svoju ulogu u njemu. Sve vrste su direktno ili indirektno povezane. Neke imaju lokalni, neke regionalni, a neke globalni uticaj na životnu sredinu i ekologiju. Ugroženost jedne vrste vremenom direktno ili posredno utiče na opstanak druge.

Ilegalna trgovina divljim vrstama se događa u gotovo 30% svetskih zaštićenih područja. Porast ilegalne trgovine i međunarodnog prometa divljim vrstama je nedopustiv i Svetska fondacija za prirodu poziva se na Konvenciju o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje faune i flore u kojem su popisane vrste u najznačajnijim svetskim prirodnim područjima, uključujući područja svetske prirodne baštine. Zaštićena područja svetske prirodne baštine poznata su po svojoj lepoti, geologiji, ekologiji i biološkoj raznolikosti. U ovim područjima živi velika populacija retkih biljnih i životinjskih vrsta, uključujući gotovo trećinu preostalih 3.890 divljih tigrova u svetu i 40 posto svih afričkih slonova.

Srbija kao kandidat za Evropsku uniju je prihvatila program Natura koji je osnovni dokument za zaštitu prioritetnih vrsta biljaka, životinja i tipova staništa. Ovaj program predviđa da se određeni predeli prostorno definišu, ali i vrste koje tu žive da se stave pod zaštitu. Radi se o zaštiti bar 60% staništa svake vrste. Farmaceutske, kozmetičke i prehrambene industrije sve više koriste samoniklo lekovito bilje. Apotekarska industrija nudi sve više preparata na bazi biljaka, čajeve i melema. Najveća količina biljne sirovine je poreklom iz prirode. Mnoge samonikle biljke predstavljaju komercijalan proizvod. To su prirodni resursi koji moraju da se pametno i racionalno koriste. Uspostavljanje nacionalnih parkova predstavlja najširi vid zaštite u Srbiji. Narušavanje prirode u njima je svedeno na najmanju moguću meru, pa oni predstavljaju najveću šansu za održavanje povoljnog odnosa čiste prirode i razvoj velikog broja biljnih i životinjskih vrsta.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px