Danas se obeležava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Zrenjanin - Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Godišnje obeležavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom 3. decembra proglašeno je 1992. godine. 

Obeležavanje Dana ima za cilj da promoviše razumevanje pitanja invaliditeta i mobiliše podršku za dostojanstvo, prava i dobrobit osoba sa invaliditetom.

Najčešće su u trenucima krize, pripadnici ranjivih grupa kao što su osobe sa invaliditetom najviše isključeni i prepušteni sami sebi. 

U skladu sa centralnom odrednicom Agende za održivi razvoj do 2030. da „ne ostavimo nikoga iza sebe“, ključno je da se kroz saradnju vlada i javnog i privatnog sektora pronađu inovativna rešenja i za osobe sa invaliditetom kako bi svet učinili dostupnijim i pravednijim mestom.

Inovacije u oblasti zapošljavanja uključuju znanja i veštine potrebne za zaposlenje u inovativnom, brzopromenljivom tehnološkom pejzažu i pomoćne tehnologije koje mogu povećati dostupnost zapošljavanju i biti uključene u radno mesto. Inovacije, praktični alati i dobre prakse za smanjenje nejednakosti u javnom i privatnom sektoru uključuju osobe sa invaliditetom i promovisanje različitosti na radnom mestu. Oblast sporta je prepoznata kao mesto za inovacije, zapošljavanje i pravičnost.

Ciljevi programa promocije zdravlja za osobe sa invaliditetom obuhvataju:

– smanjenje sekundarnih stanja kao što su gojaznost, hipertenzija, dekubitus itd.

– održavanje funkcionalne nezavisnosti

– pružanje mogućnosti za razonodu i uživanje

– poboljšanje ukupnog kvaliteta života kroz smanjenje ekoloških barijera za dobro zdravlje.

Kako bi se postigli ovi ciljevi, potrebne su inicijative za promociju zdravlja u zajednici za osobe sa invaliditetom, kolektivni napori koji bi mogli da obogate živote osoba sa invaliditetom, kao što su npr. proširenje usluga u centrima za rekreaciju, promocija dobre zdravstvene prakse za osobe sa invaliditetom, osnaživanje osoba sa invaliditetom da preuzmu kontrolu nad sopstvenim zdravljem.

Na osnovu procena Evropske agencije za rekonstrukciju iz 2006. godine, u Republici Srbiji živi između 700.000 i 800.000 osoba sa invaliditetom, što je i prosečan broj osoba sa invaliditetom u zemljama EU (između 8 – 12% od ukupnog broja stanovnika). Od ukupnog broja, više od 58% čine žene, dok je muškaraca malo manje od 42%.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px