Danas se u celom svetu obeležava Međunarodni dan porodice

Zrenjanin – Međunarodni dan porodice

Podelite vest

Međunarodni dan porodice se obeležava 15. maja još od 1994. godine, a  Generalna skupština Ujedinjenih nacija uvrstila je ovaj dan 1993. godine u kalendar važnih datuma.

porodica2

Porodica kao osnovna ćelija društva treba da se osnažava sa svakog aspekta jer je zdrava porodica preduslov za stvaranje zdravog pojedinca ali i zdravog društva.

U Srbiji, oko 70% stanovništa čine porodice sa decom, međutim  samohrani roditelji zauzimaju veliki deo porodičnog stanovništva, sa oko 300 hiljada samohranih majki i blizu 80 hiljada samohranih očeva.

Republički zavod za statististiku je objavio podatak povodom Međunarodnog dana porodice da je prosečan broj dece po domaćinstvu u Srbiji 1,58.

Danas se mnogi parovi teško odlučuju na potomstvo usled velike finansijske nestabilnosti i neizvesnosti, pa tako gotovo trećina porodica čine bračni parovi bez dece, a gorući problem u Srbiji je i nasilje nad ženama, po nekim podacima oko 30 žena godišnje izgubi život u porodičnom nasilju, a oko 1000 dece godišnje bude izmešteno iz svojih bioloških porodica u hraniteljske.

Zato danas treba podsetiti na ove poražavajuće statističke podatke i apelovati na institucije i javnost da se preduzmu svi potrebni koraci u njihovom rešavanju.

porodica3

Širom sveta se na današnji dan organizuju razne manifestacije kako bi se što više afirmisala porodica i porodične vrednosti i  da bi se zaštitila porodica kao osnovna jedinica društva, ali i da se poveća znanje o tome kako socijalni, ekonomski i demografski procesi u društvu utiču na porodice.

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

One comment

  1. srećan sam jer imam porodicu i za mene je moja porodica nešto najlepše nešto najveće što imam srećan sam zbog toga i apelujem na sve mlade ljude da neraaaaaazmišljaju osituaciji u zemlji o novcu o tome dali će moći ili ne da sve pruže deci već da shvate da je imati dete najveći dar i srećaq u kojoj uživate dok ste živi mladi samo napred

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px