Danas se u celom svetu obeležava Međunarodni dan porodice

Zrenjanin – Međunarodni dan porodice

Podelite vest

Međunarodni dan porodice se obeležava 15. maja još od 1994. godine, a  Generalna skupština Ujedinjenih nacija uvrstila je ovaj dan 1993. godine u kalendar važnih datuma.

porodica2

Porodica kao osnovna ćelija društva treba da se osnažava sa svakog aspekta jer je zdrava porodica preduslov za stvaranje zdravog pojedinca ali i zdravog društva.

U Srbiji, oko 70% stanovništa čine porodice sa decom, međutim  samohrani roditelji zauzimaju veliki deo porodičnog stanovništva, sa oko 300 hiljada samohranih majki i blizu 80 hiljada samohranih očeva.

Republički zavod za statististiku je objavio podatak povodom Međunarodnog dana porodice da je prosečan broj dece po domaćinstvu u Srbiji 1,58.

Danas se mnogi parovi teško odlučuju na potomstvo usled velike finansijske nestabilnosti i neizvesnosti, pa tako gotovo trećina porodica čine bračni parovi bez dece, a gorući problem u Srbiji je i nasilje nad ženama, po nekim podacima oko 30 žena godišnje izgubi život u porodičnom nasilju, a oko 1000 dece godišnje bude izmešteno iz svojih bioloških porodica u hraniteljske.

Zato danas treba podsetiti na ove poražavajuće statističke podatke i apelovati na institucije i javnost da se preduzmu svi potrebni koraci u njihovom rešavanju.

porodica3

Širom sveta se na današnji dan organizuju razne manifestacije kako bi se što više afirmisala porodica i porodične vrednosti i  da bi se zaštitila porodica kao osnovna jedinica društva, ali i da se poveća znanje o tome kako socijalni, ekonomski i demografski procesi u društvu utiču na porodice.

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

One comment

  1. srećan sam jer imam porodicu i za mene je moja porodica nešto najlepše nešto najveće što imam srećan sam zbog toga i apelujem na sve mlade ljude da neraaaaaazmišljaju osituaciji u zemlji o novcu o tome dali će moći ili ne da sve pruže deci već da shvate da je imati dete najveći dar i srećaq u kojoj uživate dok ste živi mladi samo napred

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022