Danas je Veliki petak – dan stradanja Isusa Hrista!

Zrenjanin – Veliki petak!

Podelite vest

Danas je Veliki petak, hrišćanski praznik koji je prema religiji obeležen stradanjem Isusa Hrista, zatim njegovim raspećem i njegovom smrću za spasenje sveta.

Na ovaj dan najveći vernici odlaze u pravoslavne hramove, gde celivaju Plaštenicu, postavljenu ispred oltara na posebno ukrašen odar koji predstavlja Hristov grob.

veliki petak

Na Veliki petak se strogo posti, kako bi sve misli i molitve bile upućene Gospodu i kako bi se podsećali da je on žrtvovao sebe, iz ljubavi prema svima nama.

Po običaju se farbaju jaja u crvenu boju koja simbolizuje Hristovu krv, a prvo jaje se ostavlja do sledeće godine i naziva se „čuvarkuća“. Ne služe se liturgije, osim ako su Blagovesti i ne zvone zvona na crkvama.

Veliki petak

Na Veliki petak u pravoslavnim crkvama održava se bogosluženje, a evo rasporeda bogosluženja u zrenjaninskim crkvama:

Na Gradnulici u Vavedenjskoj crkvi u 8 časova su carski časovi, u 16 časova je večernje bogosluženje a u 18 časova se održava pogrebanje Hristovo. Liturgije će se održati sutra na Veliku subotu u 9 časova, dok će Vaskršnje jutrenje početi tačno u ponoć.

U Svetosavskoj ulici u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice se danas u 8 časova održavaju carski časovi, a u 17 večernje bogosluženje.

U Ruskoj crkvi su carski časovi danas od 8 časova, a večernje bogosluženje u 16. Liturgija je sutra na Veliku subotu u 7.30 časova. Vaskršnje jutrenje počinje u ponoć.

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022