Danas je u Zrenjaninu obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Zrenjanin – Dan primirja

Podelite vest

Ceremonijom polaganja venaca na spomen-ploču posvećenu pukovniku Dragutinu Ristiću – “Brigadiru”, komandantu pešadijske brigade Gvozdenog puka “Knjaz Mihailo”, vojne jedinice koja je oslobodila tadašnji Veliki Bečkerek i oslobodiocima grada u Prvom svetskom ratu, Grad Zrenjanin danas je obeležio 11. novembar, Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Ceremoniji su prisustvovali predstavnici Grada Zrenjanina, Banatske brigade Vojske Srbije, kao i Srednjobanatskog upravnog okruga. U ime Grada Zrenjanina, venac su položili gradonačelnik Simo Salapura, zamenik gradonačelnika Saša Santovac i načelnik Gradske uprave Nenad Domjeskov. Delegaciju Srednjobanatskog okruga predvodio je savetnik za pravne poslove Goran Jovanović, a Banatske brigade Vojske Srbije u Zrenjaninu komandant, pukovnik Aleksandar Dedić.

Današnji praznik jedan je od tri međusobno povezana značajna datuma tokom kojih se u našem gradu, poslednjeg dana oktobra i u novembru, evociraju sećanja na događaje iz Prvog svetskog rata i njihove aktere, o čemu je govorio gradonačelnik Simo Salapura.

“Svi ovi datumi tiču se okončanja Prvog svetskog rata i oslobađanja našeg grada, 31. oktobra obeležili smo dan osnivanja Prvog srpskog narodnog odbora, a taj događaj iz 1918. godine prethodio je danu oslobođenja grada, 17. novembra. Između njih, obeležavamo današnji Dan primirja i Grad Zrenjanin, kao i svake godine, ove važne praznike u svojoj istoriji obeležava na dostojan način.

dan primirja zrenjanin 2022 018
Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura

Odajemo počast našim herojima, našim oslobodiocima, organizujemo različite kulturno-umetničke programe i tako će biti i narednog četvrtka, na 104. godišnjicu od oslobođenja u Prvom svetskom ratu – rekao je gradonačelnik i pozvao sugrađane da 17. novembra, na dan oslobođenja, koji se obeležava i kao Praznik grada Zrenjanina, posete manifestacije koje grad organizuje. 

“Pozivam sve sugrađane da zajedno obeležimo Praznik grada, radi čuvanja slavne srpske istorije našeg grada, uspomena na naše junake i negovanja kulture sećanja na Prvi svetski rat”, poručio je gradonačelnik nakon današnje ceremonije u Gradskoj kući. 

Narednog četvrtka, uz odavanje počasti herojima Prvog svetskog rata i polaganje venaca na sva spomen-obeležja iz tog perioda, centralna svečanost održaće se ispred spomenika kralju Petru Prvom oslobodiocu. Promovisaće se i knjiga “Zapisnici Srpskog narodnog odbora u Velikom Bečkereku 1918”, a u Kulturnom centru Zrenjanina u večernjem terminu će biti održana pozorišna predstava “Slavne srpske vojvode”. Uoči praznika, u sredu uveče, u Narodnom muzeju će biti prikazan dokumentarni film “Pohod brigadira Ristića”.

Naši sugrađani imaće tako priliku da se detaljnije upoznaju sa značajnim događajima i ljudima iz tog slavnog perioda naše istorije, ali i prisustvuju lepim kulturnim dešavanjima, koje Grad Zrenjanin ovom prilikom organizuje. Ulaz na sve događaje je slobodan.

Današnji državni praznik, Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su u francuskom gradu Kompijenu sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom, čime su okončana ratna dejstva na zapadnom frontu. Silama Antante – Francuskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Rusiji – kao saveznička sila priključila se Kraljevina Srbija i dala izuzetan doprinos ukupnoj pobedi u Prvom svetsku ratu i slamanju Austrougarske monarhije.

Iako su učesnice rata stavile potpis na dokument o primirju, Prvi svetski rat je na našim prostorima, konkretno u Velikom Bečkereku, potrajao još nekoliko dana, sve do 17. novembra, kada je u grad ušla srpska vojska i kada je i formalno vlast predata Srpskom narodnom odboru.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Tekst: zrenjanin.rs

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px