Danas je Svetski dan prevremeno rođenih beba

Zrenjanin - Svetski dan prevremeno rođenih beba

Počev od 2011. godine,  17. novembar se obeležava kao Svetski dan prevremeno rođenih beba. Nažalost, svest o tome šta znači biti prevremeno rođena beba, koje to rizike i probleme nosi, kao i sa čime se sve susreću roditelji prevremeno rođene dece je na veoma niskom nivou. Čak i oni koji su u svom okruženju imali nekoga sa prevremeno rođenom bebom, retko znaju sve o borbi i strahovima kroz koje su prolazili roditelji.

Prevremeno rođenje bebe je ozbiljan zdravstveni problem i ujedno vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od pet godina.

Svake godine se u svetu rodi oko 15 miliona prevremeno rođenih beba, dok čak jedan milion ne preživi. Prevremeni porođaj je svaki porođaj pre više navršene 37. nedelje trudnoće, a pored svih napora i razvoja medicine, donja granica preživljavanja bebe je oko 23. nedelje trudnoće.

Nažalost, stopa preživljavanja prevremeno rođenih beba zavisi i od dela sveta u kome su se rodili. Oko 50% beba rođenih u 24. nedelji  trudnoće u razvijenim državama će preživeti, dok će oko 50% beba rođenih u nerazvijenim državama preživeti tek u 32. nedelji trudnoće.

Osnovni razlog za ove razlike je što je prevremeno rođenim bebama neophodna adekvatna nega, savremeni inkubatori, omogućiti im da dišu do potpunog razvoja pluća, adekvatna nega i čistoća da bi se smanjio rizik od infekcija i podrška dojenju. U razvijenim zemljama, skoro sve prevremeno rođene bebe preživljavaju, dok je u nerazvijenim zemljama taj procenat izuzetno nizak. U srednje razvijenim zemljama, gde spada i Srbija, veći je procenat preživele dece, ali je veći i broj dece sa invaliditetom kao posledicom komplikacija nastalih nakon porođaja.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px