Danas je Svetski dan pošte, armija od 5 miliona zaposlenih u 192 zemlje…

Zrenjanin – Dan pošte

Podelite vest

Pošta Srbije obeležava Svetski dan pošte – 9. oktobar, zajedno sa nacionalnim poštanskim upravama iz 192 države sveta i više od 5 miliona zaposlenih u preko 600.000 poštanskih filijala.

Na godišnjem nivou poštanski sektor isporučuje stotine milijardi poštanskih pošiljaka, dok milijarde ljudi širom planete svakodnevno koristi poštanske usluge.

dan poste

Pošta Srbije je povodom Svetskog dana pošte objavila i prigodno izdanje poštanskih maraka zajedno sa nacionalnim poštanskim upravama širom sveta, u stručnoj saradnji sa Svetskim poštanskim savezom, a motivi izdanja prenose ovogodišnju poruku obeležavanja Pošta za planetu.

dan poste 2

Svetski poštanski savez osnovan je 9. oktobra 1874. godine u Bernu, a Kneževina Srbija bila je među 22 države osnivača. Odluka o obeležavanju tog dana kao praznika globalne poštanske zajednice, koja danas okuplja 192 države, doneta je na kongresu Svetskog poštanskog saveza u Tokiju, 1969. godine.     

Preduzeća za pružanje poštanskih usluga, ranije su po pravilu obavljala i telegrafski i telefonski saobraćaj, pa je zajednička skraćenica bila PTT. Danas se u Srbiji pružanjem poštanskih usluga bavi Javno preduzeće PTT saobraćaja „Srbija“, koristeći za ove svoje aktivnosti naziv (robnu marku) Pošta.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

One comment

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022