Danas je Sveti Kiril Jerusalimski

Sveti Kiril Jerusalimski

Sveti Kiril se rodio od blagočestivih roditelja 315. godine u Jerusalimu, u vreme Konstantina Velikog. Vaspitan u Pravoslavlju.

Zamonašio se za carovanja Konstantina Velikog. Godine 343 posvećen za sveštenika od arhiepiskopa jerusalimskog Maksima.

A kada blaženi arhiepiskop jerusalimski Maksim pređe iz ovog u besmrtni život, sveti Kiril ga nasledi na prestolu jerusalimskom 348 godine. I pokaza se najrevnosniji zaštitnik apostolskih dogmata, suzbijajući jeresi: Arijevu, Makedonijevu i Manesovu.

Zato su ga mrzeli jeretički arhijereji, kao arhiepiskop Kesarije Palestinske Akakije, koji ga kasnije i u progonstvo posla.

U vreme ovog svjatjejšeg arhiepiskopa Kirila bi čudesno znamenje na nebu: na dan Pedesetnice pojavi se znamenje krsta, svetlije od sunca, koje se prostiralo iznad Jerusalima i Gore Jeleonske, i trajalo nekoliko časova počev od devetoga časa izjutra. O toj čudesnoj pojavi, koja je bila vićena od svih žitelja Jerusalima, gšsao je sveti Kiril i caru Konstanciju, savetujući mu da priđe Pravoslavlju, jer ovaj car beše skrenuo s pravog puta vere i zalutao u arijansko zloverje, i zlostavljaše pravoslavne.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px