Srpska pravoslavna crkva danas slavi Miholjdan Prepodobni Kirijak Otšelnik

MIHOLJDAN Srpska pravoslavna crkva danas slavi Miholjdan posvećen Prepodobnom Kirijaku Otšelniku. Na današnji dan hrišćani slave praznik koji narod, između ostalog smatra najneobičnijim danom i kaže se da valja završiti poslove van kuće koji ne mogu da čekaju zimu.

Sveti Kirjak je rođen u Korintu krajem četvrtog veka i za života je smatran stubom hrišćanstva i uzorom monaških vrlina. Čitajući Sveto pismo, veoma rano je počeo da se divi ustrojstvu spasenja ljudskog roda, a želja za duhovnim životom odvela ga je u Jerusalim, gde je stupio u manastir i dobio početna uputstva o monaškom životu.

NARODNA VEROVANJA

Prema narodnom verovanju, posle Miholjdana nastupa prava jesen koja je kalendarski već uveliko počela. Oktobarski topli dani vezani za ovaj narodni i verski praznik poznati su kao Miholjsko leto.

Na Miholjdan po narodnom verovanju ne treba obavljati kućne poslove, usisavati, spremati i slično. Ovo verovanje se usadilo u narod verovatno zbog toga što napolju treba posvršavati sve one poslove koji ne mogu da čekaju zimu. Postoji i verovanje da se na Miholjdan ne treba venčavati. I ovo je verovanje takođe utemeljeno na tome da svatovi ne bi mogli da okupe goste jer su svi zauzeti drugim poslovima za pripremu za zimu.

sveti kirjak ostelnik miholjdan
Prepodobni Krijak Otšelnik

MIHOLJDAN I CRKVENI KALENDAR

Pravoslavna crkva proslavlja Svetog Kirijaka Otšelnika – Miholjdan 29. septembra po julijanskom kalendaru. Srpska pravoslavna crkva ovaj praznik koji je u narodu nazvan Miholjdan proslavlja 12. oktobra po novom kalendaru. 29. septembra po gregorijanskom katolici slave svetog Mihovila, Mihaila (Arhangel Mihail). Crkveni kalendar Đurđa Crnojevića za 1494. godinu kao i crkveni kalnedari objavljeni u Crnoj Goru u godišnjaku Orlić od 1865. – 1870. ne spominju Miholjdan, nego samo prepodobnog Kirijaka Otšelnika.

Ostavite komentar ovde...

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *