Danas je Marija Magdalena (Blaga Marija) svetiteljka koja se proslavlja u pravoslavnoj i katoličkoj crkvi

Zrenjanin - Marija Magdalena

Marija Magdalina (ili Magdalena) − Blaga Marija bila je ranohrišćanska svetiteljka, učenica i pratilja Isusa Hrista, koja se smatra ravnom apostolima.

Prema zabeleškama sva četiri kanonska Jevanđelja, u kojima je po imenu pomenuta 12 puta (više od svih ostalih apostola), Marija je posvedočila Isusovom raspeću i njegovom vaskrsenju. Nadimak Magdalina trebalo bi, po mišljenju istoričara, da ukazuje na njeno poreklo, tj. na varoš Magdalu, na zapadnoj obali Galilejskog jezera, u tadašnjoj rimskoj provinciji Judeji.

Jevanđelje po Luki pominje Mariju kao jednu od žena koje su putovale sa Isusom, koja je pomagala njegov podvig vlastitim dobrima, ukazujući najverovatnije na njeno imućstvo. Luka kaže da je Magdalinu mučilo sedam zlih duhova (besova), od kojih ju je Isus oslobodio. Sva četiri Jevanđelja pominju je − ili kao usamljenu žensku figuru, ili kao jednu od nekolicine žena koje su bile uz Isusa za vreme njegovog pogubljenja. Kasniji gnostički spisi uvode Magdalinu kao jednu od centralnih biblijskih figura. Tako Jevanđelje po Tomi, Jevanđelje po Filipu, Dijalog Spasitelja i Pistis Sophia govore o posebnom odnosu između Marije i Hrista, u kome je ona bila njegov omiljeni učenik, apostol nad apostolima, ona koju je ljubio u usta i koja je najbolje razumela njegove reči. Otud ljubomora i ka njoj usmeren bes apostola Petra.

Prikazivanje Hristove sledbenice kao kurve počelo je 591. godine, kada je papa Grgur I stvorio kult kojim je Mariju Magdalinu, Mariju iz Betanije i neimenovanu grešnicu koja je oprala Isusove noge spojio u jednu osobu. Papina uskršnja propoved ostavila je te godine ljude u uverenju da je Marija Magdalina kurva koja se pokajala za svoje grehe. Istovremeno je stvorena srednjevekovna legenda o njenoj vanvremenskoj lepoti, kao i o njenom bogatstvu, stečenom u promiskuitetu. Tek 1969. godine papa Pavle VI razdvojio je zajedničko obeležje tri žene, ali je ideja o Magdalini kao prostitutki opstala u popularnoj kulturi.

Svetiteljka se proslavlja u katoličkoj, anglikanskoj, luteranskoj i pravoslavnoj crkvi. Godine 2016. papa Franja doneo je dekret kojim Mariju u liturgijskom obeležavanju uzdiže kao apsolutno ravnopravnu sa apostolima. U rimokatoličkim liturgijama Magdalina se otad navodi kao apostol nad apostolima, te je njen dan u kalendaru proglašen za versku svetkovinu. Pravoslavna crkva slavi je dva puta godišnje: najpre sa drugim ženama u Nedelji mironosica, pa zatim 4. avgusta, kao Svetu Mariju Magdalinu − Blagu Mariju.

U srpskom narodu uvreženo je verovanje da je Blaga Marija rođena sestra Svetog Ilije i Ognjene Marije, te zajedno sa njima spada u red plahovitih, ognjevitih svetaca, koji pale zemlju vatrom i gromovima.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px