Danas je Dan Republike: Da li smo iskreno slavili sećanje na bivšu državu ili svinjokolj?!

Zrenjanin - Dan Republike ili samo "Svinjokolj"?

Dan Republike bio je praznik u bivšoj SFRJ koji se slavio 29. novembra.

Dan Republike je obeležavao godišnjicu Drugog zasedanja AVNOJ-a u Jajcu 29. novembra 1943, kada su predstavnici partizanskog pokreta otpora proglasili federalno uređenje Jugoslavije i ustavotvornu skupštinu FNRJ 29. novembra 1945.

Sa raspadom SFRJ, prestalo se sa obeležavanjem Dana Republike u svim republikama nekadašnje zajedničke države osim u Srbiji i Crnoj Gori odnosno tadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji.

Dan Republike ostao je zvanični praznik u SRJ sve do 14. novembra 2002, kada je ukinut odlukom Veća građana Savezne skupštine SRJ.

dan republike 2

Svinjokolj ili pastrmljenje...

Svinjokolj poznat i pod imenima pastrmljenje, svinjokolja, disnotor ili posijek je srpski narodni običaj spremanja svinjskog mesa i mesnih prerađevna pred zimu u domaćoj radinosti, uz pomoć rođaka i prijatelja, praćen svečanom gozbom svih učesnika. Pod različitim imenima ova tradicija postoji kod svih naroda bivše Jugoslavije, kao i širom sveta, sa izuzetkom onih naroda koji ne jedu svinjetinu.

Tradicionalna jela od svinjetine koja se pripremaju na svinjokolji u Srbiji i Vojvodini uključuju čvarke, krvavice, švargle, kulen, kobasice, pršut i slaninu…

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px