Danas je Bogojavljenje – pravoslavnci se pozdravljaju sa „Bog se javi – Vaistinu se Bog javi“

Zrenjanin – Bog se javi

Podelite vest

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas 19. januara obeležavaju veliki praznik Bogojavljenje.

Tog dana se u svim crkvama i hramovima osvešćuje voda u koju se stavlja bosiljak i koju narod uzima i nosi kući, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva.

Kod Srba se od davnina Bogojavljanje slavi veoma živopisno. Veruje se da se na taj dan, u ponoć, otvaraju nebesa i da se tada svaka želja može ispuniti.

Bogojavljanjem se završava božićno svetkovanje, pa su u nekim krajevima Srbije, do ovog dana išle povorke koledera ili korinđaša, kao i vertepaša i vodičara.

U narodu se ovaj dan zove još i Vodice ili Vodokršće upravo po imenu povorke. Na ovaj dan se osvećuje voda za koju se veruje da je lekovita i čudotvorna i naziva se Bogojavljanska voda.

bogojavljenje

Pozdrav "Bog se javi - Vaistinu se Bog javi"

Po krštenju Isusa Hrista u reci Jordan otvorilo se nebo iz kog se začuo glas Boga Oca koji je obznanio da je Isus sin njegov, a na Isusa je u obliku goluba sleteo Sveti Duh. Zbog toga se na Bogojavljenje pravoslavni vernici pozdravljaju sa „Bog se javi – Vaistinu se Bog javi“.

Bogojavljenje ili Teofanija (od antičkog grčkog (ἡ) θεοφάνεια [theophaneia], sa značenjem „pojava božanstva”), manifestacija je božanstva na uočljiv način. Ovaj termin se koristio za označavanje pojava bogova u starogrčkim i bliskoistočnim religijama.

Iako je Ilijada najraniji izvor opisa teofanija u klasičnoj antici (koji se javljaju u celoj grčkoj mitologiji), verovatno najraniji opis pojavljuje se u Epu o Gilgamešu.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022