Danas je Bogojavljenje – pravoslavnci se pozdravljaju sa „Bog se javi – Vaistinu se Bog javi“

Zrenjanin – Bog se javi

Podelite vest

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas 19. januara obeležavaju veliki praznik Bogojavljenje.

Tog dana se u svim crkvama i hramovima osvešćuje voda u koju se stavlja bosiljak i koju narod uzima i nosi kući, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva.

Kod Srba se od davnina Bogojavljanje slavi veoma živopisno. Veruje se da se na taj dan, u ponoć, otvaraju nebesa i da se tada svaka želja može ispuniti.

Bogojavljanjem se završava božićno svetkovanje, pa su u nekim krajevima Srbije, do ovog dana išle povorke koledera ili korinđaša, kao i vertepaša i vodičara.

U narodu se ovaj dan zove još i Vodice ili Vodokršće upravo po imenu povorke. Na ovaj dan se osvećuje voda za koju se veruje da je lekovita i čudotvorna i naziva se Bogojavljanska voda.

bogojavljenje

Pozdrav "Bog se javi - Vaistinu se Bog javi"

Po krštenju Isusa Hrista u reci Jordan otvorilo se nebo iz kog se začuo glas Boga Oca koji je obznanio da je Isus sin njegov, a na Isusa je u obliku goluba sleteo Sveti Duh. Zbog toga se na Bogojavljenje pravoslavni vernici pozdravljaju sa „Bog se javi – Vaistinu se Bog javi“.

Bogojavljenje ili Teofanija (od antičkog grčkog (ἡ) θεοφάνεια [theophaneia], sa značenjem „pojava božanstva”), manifestacija je božanstva na uočljiv način. Ovaj termin se koristio za označavanje pojava bogova u starogrčkim i bliskoistočnim religijama.

Iako je Ilijada najraniji izvor opisa teofanija u klasičnoj antici (koji se javljaju u celoj grčkoj mitologiji), verovatno najraniji opis pojavljuje se u Epu o Gilgamešu.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px