Danas je 1. april Svetski dan ┼íale. Osmeh i pozitivan stav su lek za mnoge probleme ­čśŐ

Zrenjanin – Svetski dan ┼íale

Dan ┼íale se u mnogim zemljama obilje┼żava 1. aprila. Tog dana ljudi jedni drugima prave bezopasne smicalice i objavljuju la┼żne novosti, s ciljem da ih dovedu u sme┼ían polo┼żaj.

Napravljena ┼íala je prvoaprilska ┼íala, a onaj koji pravi smicalicu u trenutku objavljivanja smicalice uzvikuje Aprili-li. U nekim zemljama, kao u Ujedinjenom Kraljevstvu, Australiji i Ju┼żnoafri─Źkoj Republici, podvale se prave samo do podneva, a onaj ko ih napravi posle podne naziva se aprilskom budalom (engleski April Fool). U mnogim drugim zemljama smicalice se prave tokom celog dana.

1 april dan sale 2
foto: Unsplash .

POREKLO: Najranija povezanost izme─Ĺu datuma 1. aprila i pravljenja smicalica javlja se u ─îoserovim Kanterberijskim pri─Źama iz 1392. godine.

Po jednoj verziji tuma─Źenja, 1. april kao Dan ┼íale nastao je kada je u 16. vijeku pomjeren dan Nove godine sa 25. marta na 1. januar. Do tada se u mnogim evropskim gradovima Nova godina obele┼żavala 25. marta, a slavlje je trajalo sedam dana, odnosno do 1. aprila.

Prema tom tuma─Źenju, oni koji su prihvatili novi datum kao dan Nove godine zbijali su ┼íale sa onima koji su ga i dalje obilje┼żavali do 1. aprila.

1 april dan sale 1
foto: Unsplash .

U 18. veku se za ovaj dan smatralo da vodi poreklo jo┼í od biblijske li─Źnosti Noja. Prema ─Źlanku iz jednih engleskih novina objavljenom 1789. godine, tog datuma je Noje prvi put poslao golubicu, prerano.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Va┼ía adresa e-po┼íte ne─çe biti objavljena. Neophodna polja su ozna─Źena *

POSLEDNJIH 5 ─îLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na na┼í „Newsletter“ a mi obe─çavamo da vas ne─çemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022