Danas je dan Republike Srpske koja slavi svoj 31. rođendan

Zrenjanin – Dan Republike Srpske

Podelite vest

Republika Srpska, nezvanično Srpska, jedan je od dva entiteta u Bosni i Hercegovini, pored Federacije Bosne i Hercegovine. Nalazi se u jugoistočnoj Evropi, tačnije na zapadnom delu Balkanskog poluostrva.

Najveći grad je Banja Luka i predstavlja sedište većine institucija Republike Srpske, kao i njeno političko, administrativno, privredno i univerzitetsko središte.

Srpska se graniči državnom granicom sa Republikom Srbijom, Crnom Gorom i Republikom Hrvatskom, a međuentitetskom linijom sa Federacijom Bosne i Hercegovine.

Nastala je 9. januara 1992. godine kao Republika srpskog naroda Bosne i Hercegovine odlukom Skupštine srpskog naroda u Bosni i Hercegovini. U avgustu 1992. preimenovana je u Republika Srpska, a Opštim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini potpisanim 21. novembra 1995. godine postala je međunarodno priznata kao jedan od dva entiteta Bosne i Hercegovine.

Prema podacima popisa stanovništva 2013. godine, u Republici Srpskoj je stanovalo ukupno 1.170.342 lica. Rezultati popisa iz 2013. godine pokazuju i to da je u Republici Srpskoj ukupan broj domaćinstava iznosio 408.825, a stanova 584.261.

Republika Srpska je član Skupštine evropskih regiona, koja pruža podršku regijama u procesu evropskog proširenja i globalizacije. Predstavništva Republike Srpske u inostranstvu doprinose unapređenju svih oblika saradnje sa institucijama i organizacijama u inostranstvu.

Republika Srpska ima osam predstavništva u inostranstvu i to u: Austriji, Belgiji, Grčkoj, Izraelu, Nemačkoj, Rusiji, SAD i Srbiji.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022